Klausmann Viktor szenvedélyes síelőként elárulja, hol csússz idén

A RoadMovie Podcastben a magyar és az európai sípályák előnyeit és hátrányait beszéljük ki.

Két év után végre korlátozások nélkül nyitnak ki a sípályák. Vajon milyen lesz maszk és más egészségügyi protokollok nélkül élni ennek a hobbinak és sportnak? A RoadMovie legfrissebb adásában a Magyar Síakadémia Egyesület és a Kékes Kutató-mentő Alapítvány elnöke, Klausmann Viktor beszél arról, milyen változások történtek a sípályákon az elmúlt években, és mire számítsunk, ha idén síútra készülünk.

Sokan nem tudják Klausmann Viktorról, hogy hatéves kora óta síel, és még versenyzett is. Mátraszentimrén volt víkendházuk, akkor a hószezon novembertől egészen márciusig tartott, a műsorvezető-üzletember pedig már akkor is szenvedélyes síelő volt, ami azóta sem változott meg. Ahogy Viktor fogalmaz, neki a levegőt adta vissza a hegy, amikor gyerekként a Mátrába járt. Befulladva érkezett meg a Kékesre, két nap múlva pedig már remekül érezte magát a jó levegőn. A koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán bezártak az országok, a síterepkre is csak a helyiek tehették be a lábukat, persze voltak kiskapuk, amelyeket Klausmann Viktorék is használtak, és amikor csak lehetett, a friss hegyi levegőn sportoltak.

Meglepő kedvenc eszköz

Viktor nagyon szereti a karórákat, az elegánstól a sportos búváróráig mindenféle van a gyűjteményében (valójában minden alkalomra van egy karórája), de ez a Casio óra a kedvence., de meglepő módon egy elnyűhetetlen Casio G-Shock az örök sípartnere. A podcastben elmeséli, miért remek választás ez az óra éppen a síeléshez.

Magyar síhelyzet

2006-ban elkezdődött a fejlesztés, amelynek következtében egyre több síterep nyílt országszerte: a Kékesen, Sátoraljaújhelyen és Eplényben megbízhatóan jó a hó egész télen, mert lelkiismeretesen hóágyúzzák, ápolják a pályákat, de ezek kisebb síközpontok. Viktor a hegyimentő kollégáival az utóbbi években sok időt töltött a magyar síterepeken, ebből a tapasztalatból azt szűrte le, hogy a covidos években talán duplázódott a magyar síterepekre látogatók száma. Az adásból az is kiderül, hogy ennek mi az oka, és hogy miként lehetne ezt a tendenciát megtartani.

Fotó: Facebook

Egyedül síelnél? 

Ha van olyan régi álmod, hogy szeretnél szűz hóban egyedül vagy a szűk társaságoddal síelni, Klausmann Viktornak erre is van tippje: szlovákiai Tátralomnicen reggel 7-kor le lehet csúszni egyedül a felkelő nap látványa mellett, 2 órán keresztül élvezhetjük csak mi a sípályát. Hogy miért szereti Viktor a Tátrát? 3,5-4 óra alatt odaérünk autóval, és rengeteg pálya áll a rendelkezésünkre. Donovalyban például magyarok szerveznek síversenyeket, sőt ma már Murauban is üzemeltetnek magyarok pályát és felvonót is.

Hogyan kerüljük el a baleseteket?

Viktor felsorololja azt az 5 alapvető problémát, amelyek sok balesetet okoznak a hegyen. Hogyan kerülheted el a hatalmas eséseket? Vagy a térd kicsavarodást és az ütközést? Milyen védőfelszerelést vegyünk, mire figyeljünk, hogy épségben érjünk haza a sítúráról? Ezekre mind megkapod a választ a RoadMovie legújabb adásában.

Ha szeretsz síelni, snowboardozni, vagy még nem próbáltad, de úgy érzed, most jött el az ideje, hogy elkezd, akkor fogadd meg Klausmann Viktor naprakész tanácsait, főleg, mert azoknak is rengeteg ötlete van, akik kis büdzsével utaznának és csak néhány napra. Kiderül a beszélgetésből, hogy hány százalékos idén az áremelkedés, hogy mire kell figyelni a költségvetésben, és hogy mennyire lesznek zsúfoltak a környező síparadicsomok két év kihagyás után? Ha még nem tudod, hogy vásárolj vagy kölcsönözz felszerelést, akkor több tényezőt is mérlegelned kell. Klausmann Viktor elárulja, mikor érdemes bérelni, használtan venni vagy új felszerelésbe befektetni.

További tippekért hallgasd meg a Klausmann Viktorral készült adást!

AMI MÉG ÉRDEKELHET