Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre

Nem feltétlenül kell egy pár síléc, hogy télen is elutazzunk a francia Alpokba.

Shutterstock

Míg a meleg időben általában a könnyed, friss ételeket kívánjuk, addig télen igencsak jól esnek a nagymama receptjét felidéző, gazdag fogások. A francia konyha szerencsére minden időszakra tartogat finomságokat, ezért mutatunk pár tápláló klasszikust, hogy senki ne maradjon éhes a vacsoraasztalnál.


Boeuf Bourguignon

A burgundi marhából készült húsos, ízekben gazdag klasszikus tökéletes választás a téli hónapokra. Az ételt a nevét két fő összetevőjéről, a marháról és a burgundi vörösborról kapta. A vörösborban párolt marhahúst tradicionálisan gombával és hagymával készítik, melyhez gyakran adnak hozzá répát és zellert. A frenchly szerint a sűrű ragut általában vasedényben, nagyjából hat órán keresztül főzik.

Baeckeoffe

Az elzászi étel elsősorban a farmerek között népszerű, ám otthon is elkészíthetjük. A pörköltszerű ételbe általában sertés-, birka-, illetve marhahúsból készül, melyet a fehérbor, a répa és a póréhagyma egészít ki. A húst általában egy egész éjszakán át pácolják, majd a burgonyarétegek között elrendezve órákig sütik egy terrakotta lábasban.

Francia hagymaleves

Fotó: Shutterstock

A listából persze nem maradhatott ki a francia hagymaleves, amit már itthon is jól ismerünk. Az étel több száz évvel ezelőtt még a szegények eledele volt, hiszen vöröshagyma és száraz kenyér még a legszerényebb háztartások kamrájában is ott lapult. Ma persze az éttermekben már a gazdagabb verzióját látjuk viszont, amihez jó sok sajtot és fehérbort használnak.

Ha az italok területén kísérleteznénk: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Cassoulet 

A középkori cassoulet az egyik olyan étel, melyet egész Franciaországban imádnak. A fogáshoz általában többféle húst, így például konfitált kacsát, sertéshasat, helyi kolbászt és bárányt használnak, ezt egészíti ki a fehérbab és a vörösbor.

Ha már középkori ételek, a sütőtökös pitével sem lőhetünk mellé: Sütőtökös pite a 17. századból, amitől garantáltan leesik a vendégek álla

Tartiflette

A rakott krumpli francia verziója is jó választás a téli hónapokra. Az alpesi étel központjában a burgonya és a Reblochon sajt áll, amit jó sok hagymával és szalonnával egészítenek ki.

A sajtok sok receptnek képezik a lényegét: Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez

Sajtos soufflé 

Franciaországban alig akad olyan, akinek a sajtos szuflé hallatára ne a gyerekkora ugrana be. A szivacsos mégis puha textúrát a felvert tojások és a sajt teszi ízletessé, és bár bonyolult technikának hangozhat, a fogást azért nem olyan nehéz elkészíteni. A legfontosabb az, hogy bármennyire is kíváncsiak lennénk az állapotára, ne nyissuk ki a sütőt miközben a szuflék bent pihennek.

Crêpes Suzette

A crépe, vagyis a palacsinta ugyanolyan jól funkcionál reggeliként, mint desszertként. A Crêpes Suzette attól különleges, hogy karamellizált vajban sütik meg, majd mikor elkészültek vele, narancsos szirupot öntenek rá és narancslikőrrel flambírozzák. Az igazi élményért egy kis vanília fagylaltot és tejszínhabot is érdemes beszereznünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET