Hófehér nyugalom – A télen is gyönyörű Tisza-tó

Lékhorgászat, korcsolyázás, madárles és még sok élmény vár a téli tóvidéken.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina, MTSZ

Hazánk második legnagyobb tavának főleg nyári arcát ismerik az utazók, pedig a Tisza-tó szépségeit télen is érdemes felfedezni, amikor jég és hó borít mindent.

A mesterségesen kialakított víztározó vízszintjét minden télen lecsökkentik, így ahol nyáron még mély víz volt, ott télen akár száraz lábbal is végigsétálhatunk a fagyott talajon, például a tiszafüredi vagy a sarudi strandon. A nyugodt és békés táj csak látszólag alszik a hideg hónapokban, valójában nagyon is él, hiszen ilyenkor rengeteg, nálunk telelő madár keres itt menedéket. A gáton sétálva a befagyott tófelszínen számos lihogót láthatunk, ezeket a madarak mozgása tartja fagymentesen, s nyári ludak, szárcsák, bütykös hattyúk, tőkés récék, sirályok és még ki tudja, hányféle madár tölti bennük a pihenőjét. Érdemes távcsővel készülni, ugyanis a lihogók a parttól általában tisztes távolságban vannak, és főleg azok a fajok tanyáznak a tó belsőbb részein, amelyek érzékenyek az emberi jelenlétre. Jobb, ha nem akarunk közel menni hozzájuk, hiszen minden egyes zavarás miatti felreppenés komoly energiaveszteséggel jár így télen, elég nekik a jégen osonó rókák és a felettük repkedő parlagi sasok elől menekülni.

Sport a téli természetben

Keményebb teleken a tó jege annyira megvastagodhat, hogy akár jégtúrára is indulhatunk rajta, a téli sportok szerelmesei pedig korcsolyát húzva korzózhatnak. A Tisza-tónál garantáltan nem kell majd kerülgetni az embereket, és a korcsolyapályák hangos zenéje helyett itt a téli természet csodás látványa és hangja adja az aláfestést a kűrünkhöz. A korcsolyázók mellett jégvitorlások is feltűnhetnek, no meg a lékhorgászok, akik akár egész nap képesek a jégen ácsorogva várakozni a nagy fogásra.

Erre kirándulj!

Fotó: Pálvölgyi Krisztina, MTSZ

Bár sok hely zárva van télen a tó körül, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, az a kiskörei hallépcső, és az onnan 10–15 perces sétára lévő Jóreménység-sziget, ahonnan pazar kilátás nyílik az Abádszalóki-medencére. Ha pedig a magasból szeretnénk megcsodálni a tájat, akkor lépcsőzzünk fel Kisköre 19 méter magas kilátójába. Ha önálló, vadregényes kirándulásra vágyunk, vár a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény, amely a tiszaörvényi Szabics kikötőből közelíthető meg. A kalandos túra a kikötőből indul, ahonnan csónakokkal visznek át a Tisza túlpartjára, onnan pedig már magunk sétálhatunk végig a minden évszakban gyönyörű ártéri erdőn. A tanösvény két ága közül a rövidebbik végén a Gémek tornya nevű kilátóból télen nemcsak a tuskókkal teli, nádasokkal ölelt Tisza-tavat láthatjuk, hanem akár jégen sétáló, szánkókat húzó lékhorgászokat is, akik a tanösvényen keresztül juthatnak el leghamarabb a legjobb horgászhelyekhez. A tanösvény másik ága a Tisza-tó egyik belső tavához, a mesés Göbe-tóhoz vezet, amelynek algáktól feketéllő vize ilyenkor télen fehérrel takarózik. Érdemes a partján megpihenni az egyik padon, és csak figyelni a békés téli természet csodáját egy termoszban magunkkal hozott forró tea társaságában.

Filmbe illő táj

Fotó: Pálvölgyi Krisztina, MTSZ

Tiszaörvény

A Jóreménység-sziget valójában egy félsziget, amelyet a Tiszaörvényen felnőtt Ljasuk Dimitry filmes keltett életre. Dimitrynek szívügye a Tisza-tó, számos kisfilmet készített róla, a koronavírus-járvány elején pedig fél évig élt itt egy komfort nélküli kunyhóban, és filmezett. 2022 novemberében bemutatott nagyjátékfilmjének címe: Jóreménység-sziget.

Szöveg: Pálvölgyi Krisztina, MTSZ

AMI MÉG ÉRDEKELHET