Ha ilyet látsz az erdőben kirándulás közben, szaladj!

Ez a természeti jelenség lehet ártalmatlan és veszélyes is, na de mi okozza?

erdő
Fotó: Shutterstock

Időről időre lefilmeznek egy rejtélyes erdei jelenséget, amikor megmozdul a talaj, de nem úgy, mint földrengéskor, hanem pont úgy, mintha a Föld lélegezne: felemelkedik, majd lesüllyed. Mitől lehet ez és mennyire veszélyes? Most kiderül, mit csinálj, ha ilyet látsz kirándulás közben.

Képzeld el, hogy a nyugalmat keresve és a jó levegőért kirándulsz az erdőben a barátaiddal vagy a családoddal, és egyszer csak megmozdul a talaj, mintha egy óriás mozgolódna a fák gyökerei alatt. Nem túl megnyugtató, igaz? Erre a jelenségre a Föld vagy az erdő lélegzése kifejezést használják, mert valóban mozog a levegő a talaj alatt.

A fenti felvétel Kanadában, Quebecben készül, egy lágy, laza, mohás talajon. De mi idézi elő? Esőzés és erős szeles idő esetén a talaj fellazul, ráadásul, ahogy a szél belekap a fa lombjába, úgy a gyökerek is mozognak, hogy a földben megtartsák a törzset. Akkor válik veszélyessé egy ilyen mozgó talaj, ha huzamosabb ideig sok eső esik és erős szél fúj, mert a folyamatos megterheléstől a gyökerek eltörhetnek, elszakadhatnak és kidőlnek a fák. A fenti videón például már eléggé meglazultak a gyökerek, 4-5 erdei fa ki is dőlhet a Föld lélegzésétől.

Még egy meghökkentő videó a lélegző Földről:

youtu.be

Breathing Earth | Incredible natural phenomenon | Monster breathe under Earth

Ha ilyen természeti jelenséggel találkozol az erdőben, ne időzz sokáig, mert bármikor kitépheti a fát a szél, vagy a növény magától is kidőlhet ezzel veszélyeztetve a testi épségedet. A legjobb, amit tehetsz, hogy a lábaidat kapkodva elhagyod a területet és te is fellélegzel, hogy nem ért baleset!

AMI MÉG ÉRDEKELHET