3 fantasztikus, zöld kirándulóhely Budapest környékén

Nem kell autóba ülni, hogy gyorsan a buja zöldben találjuk magunkat.

kirandulas tura
Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy hazánk nem túl nagy és sajnos magas hegyeink sincsenek, mégis nagyon változatos a táj; minden régió tartogat meglepetéseket, ragyogó tavakat és buja erdőket. Ha teheted, minden héten kirándulj legalább pár órát akkor is, ha a nyüzsgő fővárosban élsz. Most 3 közeli, könnyen megközelíthető kirándulóhelyet mutatunk Budapest környékén.

Lepkeles – Fóti-Somlyó tanösvény

Fotó: Duna-Ipoly Tanösvény

Ha különleges helyre szeretnéd elcsábítani a barátaidat vagy a családodat, akkor ez a tanösvény kiváló úti cél lehet, Fóton ugyanis több mint 1500 lepkefaj él, megnyugtató az énekes madarak csivitelése és könnyen teljesíthető a táv is: mindössze 2 óra a túra. Ezalatt a Duna-Ipoly Nemzeti park applikáción elolvashatjuk, milyen lepkéket és madarakat látunk a környéken. A Somlyó-hegyi (ami valójában egy kis domb, 288 m) kilátóról nagyon szép panoráma fogad bennünket, így érdemes felkaptatni. A 3500 m hosszú kör a Fáy-présház mellől indul, lassú tempóban is maximum 2 és fél óra alatt teljesíthető, így kicsi gyerekekkel is ideális terep.

Szívbarát túra – Hármashatár-hegy

Fotó: Wikipedia

Ez az úti cél kivétel, mert valójában nem kell elhagyni Budapest határát, de aki mondjuk Pestről érkezik a Budai-hegység ezen részére, annak legalább egy órát kell tömegközlekednie, hogy elérjen a Szívbarát útvonalra. Azt gondolhatnánk, hogy a szívbetegeknek szánt túraútvonalak csupán könnyed sétát tartogatnak, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, ugyanis bőven találhatunk olyan részeket ezeken a túrákon, amelyek az egészséges túrázók pulzusszámát is megemelik. A Normafa, a Hárshegy, az újpesti Farkaserdő, Miskolc, Veresegyháza és a Kékestető után legutóbb, hetedikként a Hármashatár-hegyen adtak át egy ilyen típusú útvonalat, ami elsősorban a fővárosi és Budapest környékén élők számára nyújt alternatívát egy egészséges szabadidős programra.

Borbarátoknak – Etyeki-Budai borvidék

Unsplash.com/Thomas Schaefer

Budapesttől csak 28 kilométerre van ez a csodás kirándulóhely, amely nem mellékesen az ország egyik legkellemesebb borvidéke is. Etyek igényes, változatos pincesorain befizethetünk egy vacsorával egybekötött borkóstolásra, hogy kipihenjük a túra fáradalmait. Jó kiindulópont lehet a Velencei-tó partja, ahol végigjárhatjuk a nádas labirintust, majd bérelhetünk biciklit és eltekerhetünk Etyekig. Persze, amíg jó idő van, addig csónakos túrát is tarthatunk a tavon, vagy SUP-ozhatunk, ha szeretjük az igazán aktív kikapcsolódást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET