5 év után újra kinyit Nagy-Britannia legmagasabban működő vasútja

Az Egyesült Királyság legmagasabb vasútja várhatóan 2023 elején áll forgalomba.

Fotó: Getty Images

A Cairngorm-hegyen működő siklót 2018-ban szerkezeti problémák miatt le kellett zárni, de a skót kormány azóta 16 millió fontot fektetett be annak javításába, és úgy tűnik, heteken belül újra fogadhat utasokat.

A Cairgorm-hegyi vasút kedvelt kiránduló és síző hely a Skót-felföldön, ám a vasutat tartó viaduktok néhány éve már nem voltak stabilak, és felújításra szorultak, ezért 5 éve bezárták. A hegyi sikló helyreállítása a legfontosabb eleme annak a beruházási projekten, amely a Cairngorm-hegyet egész évben sikeres turisztikai célponttá tenné, és ami ennek köszönhetően jelentős gazdasági előnyökhöz juttatná Skóciát. A Cairn Gorm – ahogy a skótok nevezik – 1245 méter magas és kedvelt üdülőhely.

A környék különleges természeti szépségű hely, vad, hegyi környezet, amelynek egyedülálló a flórája és faunája. A Cairngorms Nemzeti Park Skócia legnépszerűbb idegenforgalmi spotja, ahova rengeteg turista érkezik évente, ezért is várják, hogy készen legyen a sikló, mert ez is megdobná a látogatók számát és fellendítené újra a környék idegenforgalmát. A siklónak egyébként idén kellett volna elkészülnie, de a Covid-járvány lelassította a felújítást, ezért egy évet csúszik az átadás.

Mit tartogat a Skót-felföld?

Fotó: Getty Images

A hegyi vasútvonal télen

A Skót-felföld (Highlands) korántsem csak Skócia egyik tájegysége. Nemcsak nyelvileg, kulturálisan és természeti értékeit tekintve különül el, de itt lakik Nessie, a legendás víziszörny, itt törnek az ég felé Nagy-Britannia legmagasabb hegyei és sokak szerint a legszebb tájai is itt találhatók. A felföldi időjárásról egy régi mondás azt tartja, ha nem tetszik, menj húsz percet egy másik irányba, ott garantáltan mást találsz. Azt is mondják, hogy itt egyetlen nap alatt mind a négy évszak megtapasztalható... Zordan süvítő szelek, türkizkék óceán, kolostorromok és tündérek lakta völgyek: ez vár arra, aki bemerészkedik Skóciába. A 1418 hektáros Cairngorm birtokon a jól ismert hósport-központ és a sikló mellett gyalogösvények és tanösvények is elérhetők, tökéletes hely egy egésznapos túrázáshoz.

Ha érdekel a Skót-felföld és tervezel Skóciába utazást, akkor ezt a cikkünket ajánljuk további ötletekért.

AMI MÉG ÉRDEKELHET