Turisztikai rekordot hozhat a kínai újév: több milliárdos utazási számmal kalkulálnak

kína, kínai újév, újév

2024. február 10-én elkezdődött a kínai újév, amit a világ népességének egynegyede ünnepel. A tavaszünnepként is nevezett időszakot a turizmusban egy, nagyjából március elejéig tartó 40 napos turistaroham szokta jellemezni – a hatóságok pedig rekordszintű, 9 milliárdot meghaladó utazási számmal kalkulálnak.


Február 10-én beköszöntött Kínában a Sárkány éve, az újévi mulatságot pedig sokan utazással, családlátogatással töltik. Ráadásul a pandémia óta az idei az első olyan év, amikor korlátozások nélkül lehet utazni az országban.

Ez is érdekelhet: Japán szellemek, akik a fürdőszobákban kísértenek

Fotó: Norber Braun / Unsplash

Kínai újév Bangkokban, Bangkok, Thaiföld.

Míg sokan Kína határain belül kelnek útra, addig azok száma is jelentősen megnövekedett, akik másik országokból látogatnak haza. A kínai légiközlekedési hivatal becslései szerint a tavaszi fesztiválhoz kapcsolható, negyvennapos időszak alatt az ország repülőterei mintegy 80 milliós forgalmat fognak lebonyolítani – ez naponta nagyjából kétmilliós utasszámot jelent.

Az Air China például a tervek szerint 67 691 repülőjáratot fog elindítani, ami naponta 1693 gépet tesz ki.

Ezen számok még a 2019-es évben mért adatokat is felülmúlják 10 százalékkal, a legforgalmasabb napok a hatóságok szerint február 16., 20., valamint február 25. lesznek.

A CNN kiemeli, a hatóságok összességében is rekordokra számítanak:

becsléseik szerint Kína 1,4 milliárd lakosa a negyvennapos időszakban mintegy 9 milliárd utazást fog lebonyolítani.

A forgalom mellesleg már három nappal a Holdújév kezdete előtt – amikor a kínai családok rendszeresen összeülnek egy étkezésre – is szépen alakult: a hivatalos adatok szerint ekkor 2,2 millió repülős utazásról, valamint 12,9 millió vonatos utazásról lehetett tudni. 2019-hez mérten ez 17, illetve 23 százalékos növekedést mutat.

Sanghaj vasútállomásain még ennél is nagyobb, 61 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be, ami így nagyjából 475 ezer utazót tett ki.

Összesítve aznap 232 millió utazás történt, de a számok hasonlóképpen alakultak az ezt követő két napban is.

Ha mi is útra kelnénk: 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

A Sárkány éve

A kínai horoszkóp 12 állatövi jeggyel, valamint öt nyersanyaggal (fém, fa, víz, tűz, föld) dolgozik. Az Euronews elmagyarázza, az idei év hivatalosan a Föld Sárkány éve, melyet a hagyomány szerint az erővel, a rugalmassággal, az együttműködéssel, a bőkezűséggel és az idealizmussal lehet társítani.

Sokan Kínában egyébként ezen tulajdonságok miatt igyekeznek a Sárkány évére időzíteni a gyermekeik születését: legutóbb ilyenkor (2012-ben) például Szingapúrban ötéves rekordot döntött meg a születések száma.

Tradíciók

A legfontosabb újévhez köthető hagyományok általában a gasztronómiát érintik. Nagy lakomák jellemzik ezt az időszakot, különös figyelmet fordítva a narancsra és a halra, ugyanis ezek kantoni, illetve mandarin nyelven szinonimái a bőségnek.

Egy másik bevett szokás a Hong Bao, azaz a piros borítékok átadása. Ilyenkor a családok idősebb, házas tagjai egy piros borítékban pénzt adnak a fiatalabbaknak, cégeken belül pedig gyakran ilyen formában érkezik meg az éves bónusz. Az olyan összegeket, amiben szerepel a négyes szám viszont illik elkerülni, mivel ennek írásjele vészjóslóan hasonlít a haláléhoz.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET