Itthon a legtöbben kimenekülnének a konyhából, de Kínában az egyik téli kedvenc

Már pizzafeltétként is lehet választani.

kína leves
Getty Images

Kínában a kígyós ételeknek nagy hagyománya van – legfőképp Hongkongban és Kína déli területein –, a kígyópörkölt például klasszikus téli fogásnak számít, de a kígyóleves is helyi ínyencségnek számít. A szokatlan hozzávalóval még a hongkongi Pizza Hut is kísérletezett, és egy helyi étteremmel összefogva olyan pizzát alkotott, amivel a nyugati fogyasztóknál valószínűleg nem próbálkoznának.


A Pizza Hut kigyóhusos pizzája ugyan szokatlan, de az újonnan bevezetett feltét alkalmazása nem légből kapott ötlet:

Kína déli területein és Hongkongban ugyanis évezredek óta fogyasztják azt a tradicionális kígyós levest, ami inspirációként szolgált a pizza megalkotásához.

A kígyóleves receptje már a kései Csing-dinasztia idején létezett; a legelső dokumentációnak Jiang Kongyin – vagy ismertebb nevén Jiang Taishi – gasztrolegenda feljegyzése számít. Receptjei közül az egyik leghíresebbnek az „ötkígyós leves” számított, melyről úgy tartották, gyógyhatású.

Ebben a fogásban öt fajta kígyó, csirke, abalone (tengeri csiga), úszóhólyag – ami ma már rendkívül drága hozzávalónak számít – , bambuszrügy, shiitake gomba és falfülgomba volt.

A kígyóhús leginkább a csirke ízéhez hasonló, bár az állaga egy kicsit „keményebb”.

Londonban is van egy furcsa étel: A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

Miguel Candela/SOPA Images/LightRocket

Egy hagyományos kígyólevesező Hongkongban

A leves elkészítése egy igencsak hosszadalmas és nem is a legegyszerűbb, éppen ezért az ezerhétszázas évekig egy luxuscikknek számított.

„A kígyós ételek készítésének alapvetően öt szabálya van”

– mondta Gigi Ng, a közel 130 éves Ser Wong Fun nevű étteremnek a tulajdonosa, akivel a Pizza Hut társult.

Getty Images

„Először is több mint 12 óráig kell forralni a leves alapját, másodszor vékony, megegyező darabokra kell szeletelni a hozzávalókat. Ezen kívül óvatosan kell bánni a gyömbérrel, biztos forrásból kell beszerezni a halak úszóhólyagját, nem utolsó sorban pedig minőségi kígyóhúst kell felhasználni hozzá”

– ajánlott pár trükköt az étteremtulajdonos.

Olvasd el ezt is! 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Fotó: Shutterstock

Ugyan Európában a legtöbben kerülik, de a kígyóhúst más kultúrákban sokszor az egészségügyi előnyei miatt is fogyasztják: a hús gazdag fehérjében és zsírszegény, ösztönzi a kollagéntermelést, az aminosavaknak köszönhetően javítja az immunrendszert, de az aknés bőrre is ajánlják, valamint a szív- és érrendszer védelmére.

(Wion)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET