Kihagyhatatlan spotok a Balaton-felvidéken

Ha nincs strandidő, jöhet egy kis kirándulás!

Ezúttal a kis túrázásra és a látványra megyünk, hogy a nem éppen strandolós balatoni időjárásban is legyenek jó programjaid. Írány az északi part!

Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: PixabayTihany, Bencés apátság

Az apátság a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontjára épült, fel lehet menni autóval a domb közepéig, de ha már kirándulunk, akkor a Balaton-partról sétáljunk fel – ezért a csodás kilátásért megéri leizzadni. A történelmi hangulat és a csodálatos templom mellett Kolodko-miniszobor után is kutathatunk, és persze vannak árusok, büfék és mosdó is, tehát egy kellemes, városi „hegymászásra" készülj!

Mely terület a Balaton-felvidék?

  • FENNSÍK A BAKONY ÉS A KESZTHELYI-FENNSÍK KÖZÖTT
  • ÁTLAGOS MAGASSÁGA A BALATON FELETT: 150–200 MÉTER
  • LEGMAGASABB PONTJA: SOM-HEGY, 440 MÉTER

Ábrahámhegyi kilátó

Fotó: Instagram

Ábrahámhegy a Bökk-hegyen van, közel Veszprémhez és Badacsonyhoz, tehát van bőven még programlehetőség azután, hogy felmentünk a kilátóba. A fatorony 3 szintes, és idén ünnepli a 20. születésnapját. A magas kilátóból elláthatunk a Balaton túlpartjáig, de felfedezhetjük a távolban a Gömbkilátót, a fonyódi hegyeket, ha figyelmesen elolvassuk a tájékoztató táblákat, akkor könnyebb beazonosítani minden látnivalót.

Csobánc vára

Fotó: Wikimedia

Csobánc a varázslatos hangulatú Káli-medence és a Balaton fölött magasodik, köveiben őrizve évmilliók vulkanikus tevékenységét és évszázadok kultúráját. A vár csak 376 m magasan van, tehát nem kell egész napos túrázásra készülni, de mivel nincsen kút, sem büfé, vigyünk magunkkal elég vizet. A várrom mindig szabadon látogatható, tehát a 800 éves erődítményt bármikor bevehetjük, hogy onnan az egész Balaton-felvidék talán legszebb körpanorámáját láthassuk.

Nagyvázsonyi Kinizsi vár

Fotó: Wikimedia

Hunyadi Mátyás híres ajándéka nagyon szép állapotban fennmaradt. A király bátor katonájának, Kinizsi Pálnak ajándékozta a várat, amelyből ma már csak a torony látható, de ha már ott járunk, akkor menjünk be, hiszen múzeumként működik. A vár inkább rezidenciaként működött, mert katonai szempontból nem volt ideális helyen, ettől mi még élvezhetjük a középkor hangulatát és a csodás kilátást. Nagyvázsonyon van még bőven látnivaló és jó éttermek is, egy napot mindenképp megéri rászánni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET