5 kihagyhatatlan kiállítás Budapesten, amit látnod kell!

Eddig nem sok alkalmunk volt gyönyörködni a tavaszi napsütésben, úgyhogy gyönyörködjünk festményekben.

kiállítás múzeum
Fotó: Getty Images

Szerencsére 2023-ban rengeteg nagy művészeti kiállítás közül válogathatunk, hiszen egymást érik a megnyitók. Így idén tavasszal is tudunk olyan beltéri programot ajánlani, amivel életre szóló élményt gyűjthetsz. Mutatunk 5 kiállítást Budapesten, amit hiba lenne kihagyni!

Mácsai István – Elmozdul a fal

Fotó: Drive

Jó hír, hogy április 23-ig meghosszabbították a Kiscelliben a Mácsai István kiállítást, tehát még bepótolhatod a programot, ha eddig nem láttad. A festő- és fotóművész éppen 100 éve született, munkássága 2005-ben zárult le, a kiállításon pedig az egész életművét felülelő gyűjtemény látható. A modern festményeknek külön jót tesz ez a környezet, a Kiscelli Múzeum nyers falai, ráadásul a kiállítótér közepén látható egy installáció is: két sínen sikló falon (a kiállítás címére utalva) is vannak Mácsai-alkotások, a két fal pedig óránként többször is megmozdul.

Salvador Dalí kiállítás

Fotó: Facebook

Nem mindennapi Salvador Dalí kiállítás nyitotta meg kapuit idén tavasszal: az interaktív tárlat elkalauzol minket Dalí művészi világába, megismerhetjük a látásmódját, az inspirációit. Vajon ki tudna ügyesebben végigvezetni minket Dalí legismertebb remekművei között, mint a művész maga? A VR-szemüvegen keresztül maga a művész visz el minket különleges, szürreális univerzumába. A Komplex kiállítóteremben látható kiállítás június 30-ig várja a látogatókat.

Somorjai Balázs: Panelvilág

Fotó: Facebook

Ha már a modernnél tartottunk, akkor vegyük az irányt a 21. századi kortárs fotóművészet felé! Somorjai Balázs maga is panellakásban élt, ez adta az ihletet, hogy bemutassa a tízemeletesek jellegzetes világát egy fotógyűjtemény formájában: „1 millió 656 ezer. Ennyi embert élt a 2011-es népszámlálás adatai szerint bő egy évtizede panellakásokban… minden hatodik itthoni magyar. Én voltam az egyik hatodik.” – írja Somorjai Balázs a kiállítás weboldalán. Ha az igazi magyar valóságot egy kortárs művészünk szemszögéből szeretnéd megmutatni egy külföldinek, akkor Somorjai képeinek plasztikussága éppen megfelelő lesz. A kiállítás ingyenesen megtekinthető június 3-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Csontváry 170

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Kereken 170 évvel ezelőtt született Csontváry Kosztka Tivadar, mely évfordulót közös kiállítással ünnepel meg a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum. A nagy Csontváry-tárlat a Szépművészetiben látható április 14-től július 16-ig.

Gulácsy Lajos életmű-kiállítása

Fotó: Facebook

Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű-kiállítása „GULÁCSY. Na’Conxypan hercege" címmel nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában, ahol augusztus 27-ig látogatható. Ha szereted a 20. századi európai festészetet, és kíváncsi vagy egy kalandos életű „csodabogár" modern műveire, akkor irány a Budai vár és a Nemzeti Galéria! A festmények, rajzok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotása teszik teljessé a tárlatot. A kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a magyar századforduló és a korai modernizmus egyik legeredetibb művészének életművéről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET