Keress vadnyomot a hóban!

Az erdei nyomolvasás kicsiknek és felnőtteknek is nagy élmény.

Fotó: Getty Images

Ha télen is szeretsz az erdőben sétálni, kirándulni vagy csak a síelés és szánkózás miatt veszed fel a jó meleg, réteges ruházatot és mész a szabadba, akkor is találkozhatsz érdekes lábnyomokkal a természetben. Valószínüleg még keresned sem kell, akkor is eléd kerül néhány patás vagy tappancsos vadnyom.

Igaz létezik már vadnyom-felismerő applikáció mobiltelefonra, amit csak le kell töltened az otthon melegében, majd a természetben előkaphatod a telefont és egy fotóval már be is azonosíthatod a lábnyomot. Azonban ha jobban kedveled a „cserkészes-vadászos" analóg megoldásokat, akkor vidd magaddal a következő vadlányom-határozót kinyomtatva és törd a fejed, hogy mi járhatott előtted az erdőben. A profi vadlesők már meg tudják különböztetni az őz és a szarvas lábnyomát egymástól vagy a kutya- és a rókaláb hagyta tappancsnyomokat.

Arra figyelj az erdőben járva, hogy ezt a mókát mástól se vedd el: vigyázz a nyomokra, ne lépj rá, hátha más is erdei nyomvadászatra indul vagy lesből figyeli az állatokat és utána az állat nyomát szeretné felkutatni.

Ha téli túratippekre vágysz, akkor válogass a legérdekesebb kilátók közül vagy keresd fel az ország csodás, befagyott vízeséseit. A túra alatt egészen biztosan találsz majd vadnyomokat is.

A havas erdőben ilyen mintákat találhatunk:

AMI MÉG ÉRDEKELHET