Készítsd fel a kerékpárodat a túraszezonra, hogy elkerüld a baleseteket!

Ha szereted a hosszú kerékpáros utazásokat, indulás előtt inkább ellenőrizz mindent!

bicikli kerékpár
Fotó: Getty Images

Akár utakon száguldozol, akár erdőben biciklizel, kell egy kis tuning a kerékpárodnak, hogy biztonságosan tekerhess. Nézd meg, mit kell tenned a bringáddal, mielőtt a nyeregbe pattannál!

Tiszta lappal

Sok szennyeződés lerakódhat a kerékpáron, különösen, ha a sáros túraterepeket kedveled, és ezek a koszdarabkák bizony korai rozsdásodáshoz vezethetnek. Hogy ezt biztosan elkerüld, rendszeresen tisztítanod kell a bringádat a következő módon.

  • Először is tiszta, langyos vízzel öntsd nyakon, majd dörzsöld át egy meleg vízzel és tisztítószerrel átitatott szivaccsal.
  • Öblítse le újra, majd törölgesd szárazra egy tiszta ronggyal. Ha azt szeretnéd, hogy a kerékpár vadonatújnak tűnjön, vegyél egy kimondottan biciklikre való tisztító folyadékot.

Küllőellenőrzés túra előtt

Egész télen nem használtad a bringát? Könnyen lehet, hogy a gumik is megadták magukat a tárolás során. Ellenőrizd a keréknyomást, és szükség esetén fújd fel a kerekeket. Ezután alaposan nézd meg, hogy nincsenek-e repedések vagy vágások a gumiabroncsok oldalán, mivel ezek defekteket vagy lassú leeresztést okozhatnak – ha ezt tapasztalod, muszáj lesz új gumit venned!

Miután az abroncsellenőrzés befejeződött, győződj meg róla, hogy az összes küllő biztonságosan rögzítve van. Azért biztonságosabb, ha meghúzod őket egy kerékpár küllőkulccsal. Ez azért fontos, mert a küllők tartják egyenesen a kerekeket, ami a biztonságos és balesetmentes biciklizés egyik legfőbb alappillére.

Fotó: Shutterstock

Lánc, lánc, bringalánc…

A hajtáslánc szintén fontos része a kerékpárnak. Ez a szerkezet az, amely a pedál erejét előrehaladó mozgássá változtatja, beleértve a hajtókarokat, pedálokat, láncokat, lánctányérokat, fogaskerekeket és a váltókat. A hajtásláncot csúcsminőségű állapotban kell tartanod, hogy kerékpár zökkenőmentesen működjön. A gyakori tisztítás és átkenés, olajozás megóvja a sártól és az úttörmelékektől túra közben.

Érdemes egy láncnyúlásmérőt beszerezni, amivel gyorsan ellenőrizheted a lánc feszességét, és azt is megmutatja, ha egy láncszem megnyúlt. Akkor biztosan le kell cserélni a láncot, ha a szabványos 12,7 mm-es lánctávolság 0,75%-1,0%-a fölé nyúlt.

Húzd be a féket!

Forgasd meg a kerekeket a levegőben, miközben lassan leereszted a talajra őket, majd egymástól függetlenül húzd meg az első és a hátsó féket – azonnal blokkolniuk kell! Nyomd meg ismét a fékkarokat, hogy ellenőrizhesd, hogy a fékbetétek egyidejűleg érintkeznek-e a felnivel. Ha nem, egyszerűen állítsd be a fékeket a fékkar feszítőcsavarjával, amely a gumiabroncs közelében, a fékkar egyik karján található. Azt is meg kell nézned, hogy a fékbetétek egyenletesen kopnak-e. Amennyiben bármilyen eltérést, vagy túlzott kopást észlelsz, venned kell egy újat a saját biztonságod érdekében. Ugyanez vonatkozik a fékkábelekre is, amelyek idővel elhasználódhatnak, elkophatnak és megsérülhetnek. Az új kábelekkel sokkal könnyedébben megy a fékezés és a váltás is.

Mindent látsz?

A biztonság az első! Ha sötétedéskor vagy éjszaka kerékpározol, gondoskodnod kell arról, hogy jól lásd az utat, és téged is mindenki jól lásson. Ellenőrizd, hogy működnek-e a lámpák, és ha nem, addig ne indulj útnak, amíg nem vettél egy újat. Sötétedés után viszont terepen már ne túrázz lámpával se!

Tökéletes magasság

Fotó: Shutterstock

Biztosan kényelmesen ülsz az ülésen? A nyereg magassága rendkívül fontos, mert ha helytelenül van rögzítve, az rossz testtartást, izomfájdalmat, és akár sérülést is okozhat. A térdfájdalom gyakori jele annak, hogy rossz a nyeregmagasság – ha túl alacsonyan van az ülés, az fájdalmat okozhat a térd elülső részén, ha pedig túl magas, akkor a térd mögött vagy a combizmokban érezheted a fájdalmat. Mindenképpen lődd be a megfelelő és kényelmes magasságot!

A plusz egy dolog

A nyeregtáska felesleges dolognak tűnhet, pedig nagyon is hasznos. Tegyél bele néhány gyorsjavító szerszámot defekt vagy lánctörés esetére, de egy CO2 pumpa+patron is megmenthet az úton.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET