Kedvelt nyaralóhelyek, melyek kezdik kiheverni a covid-válságot

Korlátozások, oltási igazolások és a tesztelési kötelezettség mellett is nőtt az idegenforgalom.

Fotó: Unsplash

Idén beszámoltunk róla, mely népszerű turistaparadicsomok veszítettek a legtöbbet tavaly a járvány miatt. Szerencsére azonban már több ország is felocsúdott a válságból és kezd talpra állni. A Vacation Rentals hat ország idei idegenforgalmi eredményeit elemezte ki.

A Vacation Rentals hat ország népszerű városainak idei foglalásait (a Booking, az Airbnb, a Holidu és más hasonló foglalási oldalak) vette alapul a vizsgálathoz: Spanyolország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Olaszország és az Egyesült Államok tizenkét városának idei idegenforgalmát hasonlították össze a 2019-es adatokkal, és az eredmények szerint, vannak olyan célpontok, amelyek nagyot ugrottak, míg egyes vársok elérték ugyanazt a turistamennyiséget, mint 2019-ben.

New York az élen

Fotó: Unsplash

New York az élen

A közel 9 milliós amerikai metropolisz pár hónapja még a koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja volt, ám nagyon gyors oltási programmal vissza tudták szorítani a pandémiát, és nyitottak a turizmus felé. Olyan hatalmas helyeken is oltottak például, mint a Yankee-stadion, és ez az oltási volumen egész Amerikára jellemző volt. Így aztán az amerikai és a külföldi turisták nem is nagyon halogatták az utazást, amint lehetett, repültek a Nagy Almába. Ennek köszönhetően a 2019-et követő visszaeséshez képest New Yorkban idén, a 23–30. héten meredeken, átlagosan 258%-kal nőtt a városban a szállásfoglalások száma.

Athén

Görögország vezetése hamar felismerte: ha több turistát szeretnének idén, mint az elmúlt két évben, akkor lazítani kell a külföldről érkezők korlátozásain. A nyitás óta 2019-hez képest a görög fővárosban átlagosan több mint 201%-os növekedést értek el 2021 nyarán.

Miami Beach

A floridai nyaralóhely mind az amerikaiak, mind a külföldiek körében népszerű – az óceánpartra is jóval többen vágytak már, mint a nagyvárosokba: a 23–30. héten átlagosan 123%-kal nőtt a Miamiban foglalt szállások száma.

Málaga

A Földközi-tenger kikötővárosa az egyik legkedveltebb spanyolországi úti cél. Az andalúz város a napos part (Costa del Sol) része, és mindig is rengeteg nyaraló érkezett ide: 2019-hez mérten, átlagosan 72,5%-os növekedést ért el a város. (Madrid mindössze 8,2%-os növekedést tud felmutatni.)

Brighton fellendült

Fotó: Unsplash

Anglia legnagyobb és legkedveltebb nyaralóhelyén idén rengetegen megfordultak, igaz, ez annak is köszönhető, hogy az angolok közül sokat belföldön maradtak. Ebből is adódott, hogy a kellemes klímájú Brightonban 2021 második felében 67,5%-kal többen nyaraltak, mint 2019-ben.

Rennes

A kedvelt bretagne-i történelmi város érte el Franciaországban a legnagyobb növekedést: a 23–30. héten átlagosan 33,6%-kal nőtt Rennes-ben a szobafoglalások száma 2019-hez képest. Ezzel szemben Párizsba, a világ egyik legnépszerűbb városába a zsúfoltság és a járvány miatt idén nagyjából ugyan annyian mentek, mint 2019-ben.

Milánó

Az észak-olaszországi történelmi városba is már majdnem annyian látogattak el idén, mint a járvány előtt. Átlagosan mindössze 18%-kal kevesebb turista érkezett Milánóba, mint 2019 azonos időszakában, ami a járvány okozta turisztikai hanyatlás fényében igen szép teljesítmény.

AMI MÉG ÉRDEKELHET