Gyorsan finomat! – Take away a világ körül

Most, hogy az elviteles ételek korát éljük, nézzük meg, hol, mit kedvelnek legjobban az emberek.

pizza
Fotó: Unsplash

Vannak örök kedvencek és vannak ételek, amelyeket pár évtized után lecserélünk valami újra, másra. Itthon ki ne emlékezne 20-30 évvel ezelőttről a méteres húskrémes melegszendvicsekre, a csalamádés hamburgerre vagy a tejfölös lángosra, a korszak street foodjaira? Néhány évvel később már mi is pizzát vagy gyrost majszolunk útközben...

A MoneyBeach egy kajatérképet állított össze a világ kedvelt gyorsételeiről. Az egész világon begyűjtött adatokból kiderült, hogy a legtöbb ember a pizzát kedveli a világon, a statisztikák szerint mi magyarok is ezt a take away finomságot szeretjük a legjobban, nem véletlen, hogy már lépten-nyomon kitűnő pizzaszeleteket kóstolhatunk. A kutatócég a Google keresési adatait használta a statisztikához, tehát azt elemezték, hol, mennyien keresnek rá bizonyos ételekre és elviteles opciókra, most pedig – a koronavírus-járvány miatt – házhoz szállítási lehetőségekre.

Fast food rangsor

  • 44 országban lett a legkedveltebb étel a pizza, érdekes, hogy Németországban és Indiában is ez a fogás a kedvenc, miközben az indiai ételek más országokban végeztek előkelő helyen a take away-listán.
  • A kínai konyha gyorsételei 29 országban győztek – például az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.
  • 10 népes országban pedig a szusi lett a leggyakoribb take away étel – érdekesség, hogy Svédországban is ez lett a top.
  • Oroszországban, ahol rengeteg gyorsan fogyasztható, tésztás-húsos nemzeti étel van, a kebab, azaz a nálunk gyros szendvicsnek nevezett étel lett a nyertes, míg Ukrajnában és Romániában is a szusi a befutó.
  • A kebab hazájában, Törökországban az olasz tészták, a gyros otthonában, Görögországban pedig a kínai finomságok a legnépszerűbbek.

Európai kedvencek

Illusztráció: Moneybeach.co.uk

Sokan biztosan arra fogadtak volna, hogy a briteknél az indai ételek – curryk, a tikka masala, tandoori csirke – lesz a nyerő, ehhez képest a szigetországban a legtöbben a kínai ízekért rajonganak. Meglepő, hogy Svédországban, ahol amúgy is rengeteg halat (nyers, pácolt, füstölt, főtt, grillezett) esznek, rendeléskor is ezt választják, szusi formájában. Szintén az egészséges szusi mellett tették le a voksukat az utóbbi időben Ukrajna és Románia ételrendelői is. Talán azért, mert ez az az étel, aminek senki nem mer hozzáfogni otthon (nehéz beszerezni a minőségi hozzávalókat), míg a pizzát akár otthon is elkészíthetjük.

A világ minden tájén érdekesek az étkezési szokások, kontinensenként megmutatjuk az eredményeket!

Ezek a legkedveltebb falatok kontinensenként, országokra lebontva:

Fast Food világtérkép

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


Észak-Amerika

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


Dél-Amerika

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


Ázsia

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


Óceánia

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


Afrika

Illusztráció: Moneybeach.co.uk


AMI MÉG ÉRDEKELHET