Örök kérdés: Kávé előtt vagy után érdemes vizet inni?

A szakértő elmondja az igazságot.

Sok szó esik arról, hogy milyen fontos a megfelelő vízfogyasztás, amelyet kávé mellé is ajánlanak. De vajon mi a válasz az örök kérdésre?

Alapvetően két felfogás létezik, az egyik szerint a kávé előtt, a másik szerint a kávé után érdemes öblítenünk egy korty vízzel. Az előbbi metódus az olaszoktól ered, akik a kávé igazi szakértőiként teljesen át akarják adni magukat a fekete zamatának, ezért mielőtt belekortyolnak, egy pohár vízzel lényegében tisztára mossák ízlelőbimbóikat. Így intenzívebben érzik kedvenc eszpresszójuk ízét, s az akár 15 percig is megmarad a szájukban.

A víz kávé utáni fogyasztásának sokkal inkább az egészségünkre gyakorolt hatásával összefüggésben van szerepe. Köztudott, hogy a kávé vízhajtó hatású, azaz tanácsos rögtön pótolni a hiányzó folyadékot, különösen a reggeli első fekete után, így megelőzve, hogy kiszáradjon a szerveztünk. A kávé savas hatása megnöveli a gyomorsav mennyiségét, jobb esetben „csak" gyomorégést, hosszabb távon viszont refluxot is okozhat, ezért is érdemes leöblítenünk a feketénket.

Emellett úgy tartják, hogy az úgynevezett „caffeine crash" is elkerülhető egy pohár víz segítségével, így kordában tudjuk tartani a teobromin testre gyakorolt élénkítő hatását, illetve a kávé felszívódása után kb. fél órával jelentkező hirtelen fáradtságot. A kávé mellé elfogyasztott víz ellensúlyozza a vérnyomás megemelkedését és a szívverés szaporábbá válását is, ráadásul egy esztétikai érv is szól mellette: kevésbé színeződnek el a fogaink a csersavtól, ha feketénket leöblítjük egy pohár vízzel.

Osztrák eredő

Fotó: 123rf.com

Ha már szóba kerültek: bár alapvetően az olaszokhoz kötjük a kávézás minden csínját-bínját, ez a szokás valójában Ausztriához kötődik, ahol az 1600-as évek második felében vált gyakorivá a kávét egy pohár víz kíséretében felszolgálni. Innen terjedt át szép lassan egész Európára. Magyarországon csak a szocializmus idején lett népszerű vizet inni a kávéhoz, akkoriban még sokkal erősebb, keserűbb volt a kávé, amit elsősorban hatása, és nem élvezeti értéke miatt fogyasztottak, így a kesernyés ízt leöblítették.

A szakértő véleménye

Fotó: Drive magazin

Unyi Bálint, a MOL gasztro megvalósítási szakértője

A MOL gasztroszakértője, Unyi Bálint szerint semmiképpen sem hibázunk, ha kávé mellé vizet fogyasztunk:

„Személy szerint kávé előtt és után is javaslom a vízfogyasztást. Az elején azért, hogy az ízhatást tökéletesen kihozzuk a feketénkből, utána pedig azért, mert a különféle kávé és víz párosítások mindegyike érdekes, izgalmas utóízt ered- ményezhet. Ha sima vizet iszunk a kávé után, akkor édeskés zamatot érzünk majd a nyelvünkön, de például Spanyolországban vagy Portugáliában szívesebben isznak szénsavas vizet utána, amitől sós íz marad a szájban."


AMI MÉG ÉRDEKELHET