Ha bekövetkezne a világvége, ez a hely mentené meg az emberiséget

vetőmagbank magbunker
Fotó: Shutterstock

Sokáig az egyik leghíresebb, turisták elől elzárt hely volt a norvégiai magbank. A Spitzbergákon található magbunkert (hivatalosan: Spitzbergák Nemzetközi Magbunker) azért hozták létre, hogy ha bekövetkezne a világvége, akkor a Föld élelmiszernövényeinek a magjai megmaradjanak, hogy abból újra élet fejlődhessen.

Katasztrófára készülve

A globális klímaváltozás és a XX. század atomháborúinak és atomkatasztrófáinak hatására született meg az ötlet, hogy egy esetleges világméretű szerencsétlenség után a túlélőknek elsődlegesen élelemre lesz majd szükségük és persze magokra, hogy vissza tudják építeni az emberi élethez szükséges környezetet. Norvégia már korábban is tárolt magokat egy szénbányában, azonban az a bánya nem volt elég nagy és elég biztonságos ahhoz, hogy a Föld összes növénye elférjen benne. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker 120 méter mélyen helyezkedik el egy homokkőhegy gyomrában. A Nyugati-földet nem érintik a tektonikus mozgások és a magbank akkor is a vízszint felett marad majd, ha megvalósul a legrosszabb számítás, ami a tengerszint emelkedését illeti. A magbankban fagypont alatt tárolt magokat csak akkor lehet elővenni, ha már a világ összes magbankja megsemmisült valamilyen természeti katasztrófa vagy háború folytán. A létesítményt a szakembereken kívül senki sem látogathatta eddig, nehogy egy látogató veszélybe sodorja a világ legnagyobb túlélőkészletét. Eddig olyannyira védték a vetőmaggyűjteményt, hogy csak kutatók léphettek a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe, idén azonban megnyitották a közönség előtt az ítéletnapi bunkert, amely egyszer megmentheti az emberiséget.

Évente háromszor nyitva

Fotó: Shutterstock

A magbunker (angolul: Global Seed Vault) idén először látogatható, de nem lesz minden nap turistatömeg, hiszen csak évi 3 alkalommal lehet látogatóként belépni. A 1,2 millió magfélét tároló vetőmagbank ezzel ünnepli meg létezésének 15. évfordulóját. Az Északi-sarktól 1000 kilométerre, Longyearbyen-szigeten 2008-ban épült magbank feladata, hogy a benne, hidegben tárolt magokat olyan globális katasztrófák esetén is megvédje, mint a nukleáris háború, pusztító világjárvány vagy földrengés.

Ha nem marad élet a Föld felszínén, vagy minden szennyezett lesz, ezekből a magokból új, ép növények fejlődhetnek, amelyek táplálékul szolgálhatnak az emberiségnek és az állatoknak.

A magbank számokban:

  • Eddig 1,2 millió magot tárolnak benne, de összesen 4,5 millió vetőmagnak is van elegendő hely benne.
  • A bunkerben -18 fok van.
  • Akár bank 1000 évig is képes tárolni épségben a magokat.
  • Először 2015-ben vettek mintát a készletből, hogy még jó állapotban vannak-e.
Ha szeretnél virtuális túrára menni az ítéletnapi magbunkerbe, akkor ezen a linken megteheted!
AMI MÉG ÉRDEKELHET