Ha mindig is aludtál volna egy kastélyban, van egy jó hírünk

Persze még így is sokkal több költséggel jár, mint egy szobabérlés, de mint kiderült: nem feltétlen olyan drága, mint elsőre gondolnánk.

kastély belülről
Shuttertstock

A Highland Titles új tanulmánya szerint meglepően sokan fantáziálnak arról, hogy egyszer királyi körülmények között, egy kastélyban töltenek pár napot. A Z generáció, illetve az ezredfordulós válaszadók 90%-a számolt be arról, hogy szívesen bérelne kastélyt, de a baby boomerek 72%-a és az X generáció 83%-a is kacérkodik a kastélybérlés gondolatával. De mik a lehetőségek?

A jó hír, hogy valójában nem is megvalósíthatatlan, hogy egy-két éjszakát tölsünk el egy kastélyban:

világviszonylatban egy kastély bérlése átlagosan 1201 dollárba (nagyjából 423 ezer forintba) kerül egy éjszakára – nyilvánvalóan attól függően, melyik országban vagyunk.

Az Egyesült Államokban például az átlagos költség 892 dollár (nagyjából 315 ezer forint), míg Olaszországban már az átlag egy éjszakára 3133 dollárra, körülbelül 1,1 millió forintra ugrik.

Persze a kastélyárak attól függően változnak, hogy a választott kúriában hány hálószoba van; ez viszont jó alkalom lehet akár egy csoportos kastélylátogatásra is, de jelentős összeget takaríthatunk meg azzal is, ha csak egy kastélyon belüli privát szobát bérlünk, hiszen a Highland Titles eredményei szerint globálisan egy szoba átlagos ára 97 és 382 dollár között mozog éjszakánként (kb.35 ezer és 134 ezer forint között).

Shutterstock

A német Neuschwanstein kastélyban ugyan nem aludhatunk, de egyszer mindenképp érdemes megnézni Európa egyik leglátogatottabb kastélyát

Ez is érdekelhet: 5 tündérmesébe illő németországi kastély

Arra a kérdésre, hogy a felmérésben résztvevők mit áldoznának fel azért, hogy egy kastélyban töltsenek el pár éjszakát, már szélsőséges válaszok születtek: a válaszadók 20%-a azt állította, hogy a lehetőségért feladná álmai munkáját, míg 21% még egy csótányt is megenne a lehetőségért – ha lehet, utóbbit azért igyekezzük kerülni.

A tanulmányt szemléző Thrillist egy másik új, a témába vágój kutatást is kiszúrt: az Ubuy kiskereskedelmi keresőplatform azt rangsorolta, melyik európai városban található a legtöbb kastély.

Mint kiderült, Európában Isztambulban találni a legtöbb kúriát, őt követi Róma, a harmadik helyen pedig holtversenyben Berlin és Nápoly végzett.

A lista már csak azért is érdekes, mert ha valamiért éppen nincs lehetőségünk kastélyt bérelni, még mindig meg tudjuk látogatni őket, természetesen itthon is akad pár: 3 csodás, felújított magyarországi kastély – nézd meg őket új pompájukban!

És még csótányt se kell enni hozzá.


AMI MÉG ÉRDEKELHET