Hagyományos karácsonyi ételek a világ minden tájáról

Más nemzeteknél vajon mi kerül az asztalra karácsony este?

Fotó: Shutterstock

Az ünnep eljövetelekor mindenki a feldíszített karácsonyfára, az ünnepi fényekre és a családdal közösen elfogyasztott vacsorára összpontosít. Minden országnak megvannak a saját hagyományai: valahol már a szenteste előtt egy hónappal elkészülnek a desszertek, máshol az utolsó pillanatban veszik meg a friss halat.

Karácsonyi puding, Nagy-Britannia

Fotó: Getty Images

Angliában, Írországban és Skóciában is a szilvapuding a fő desszert karácsonykor, ami a neve ellenére nem a lila gyümölcsből készül. A középkorban így hívták a mazsolát, tehát valójában ebből az aszalványból, továbbá zsemlemorzsából, cukorból, vajból és többféle, karakteres fűszerből (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió) áll ez a hagyományos édesség. Felszolgálás előtt pálinkát, rumot vagy más erős alkoholos italt löttyintenek rá, majd meggyújtják. A karácsonyi puding másik sajátossága, hogy már jóval szenteste előtt elkészítik, kellő időt hagyva az ízek összeérésére.

Kūčiukai, Litvánia

Fotó: Shutterstock

Ezt a mákos süteményt általában még több mákkal vagy tehéntejjel tálalják, a lágyabb szerkezet és az intenzívebb íz kedvéért. Tipikusan a karácsonyi vacsorákon szolgálják fel, amelyeket Litvániában Кūčiosnak hívnak. Ezen az estén 12 étel kerül a családi asztalra, a menü főként gyümölcsökből, zöldségekből, gombából és halból áll, hús azonban nem szerepel a repertoárban.

Karácsonyi ponty, Csehország

Fotó: Shutterstock

A halas vacsora hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza a cseheknél, amikor a pontypikkely a gazdagság szimbólumának számított. Magát a halat csak a 19. században kezdték megfőzni karácsonykor. A pontyot általában sülve, felszeletelve, egyben kisütve eszik. Csakúgy, mint Litvániában, a cseh ünnepi asztalon sem lehet húst találni.

Flæskesteg, Dánia

Fotó: Getty Images

A ropogós bundájú sertéshúst általában kacsazsírban párolt vörös káposztával kínálják, majd éjfélkor egy tálka édes rizskása is kerül az asztalra, amelybe főzésnél beledobnak egy szem mandulát. A babona szerint, ha egy hajadon lány lel rá, a következő évben férjhez megy, mindenki másnak pedig boldogságot hoz a jövőben.

Sült főzőbanán, Kuba

Fotó: Getty Images

Mint a legtöbb latin-amerikai országban, a szenteste remek alkalom arra, hogy az egész család összejöjjön. Ilyenkor rizst, fekete babot, rizspudingot és rumos süteményeket lakmároznak. Az ünnepi vacsora azonban soha nem zárulhat a sült főzőbanán, más néven a plantain nélkül, ami remekül illik a sült malac és a natúr rizs ízkombójához. A plantaint zsírban sütik ki és tengeri sóval fogyasztják, de gyakran szórnak rá borsot is.

Fűszeres csirkepörkölt, Etiópia

Fotó: Shutterstock

A Doro Wat az egyik leghíresebb afrikai étel, amit az ortodox hagyományok szerint január 7-én, karácsonykor fogyasztanak. Ezt megelőzően 43 napos böjtöt tartanak, amely a Doro Wat elfogyasztásával ér véget, ami egy kimondottan pikáns csirkepörkölt, kemény tojással. Az étel fő összetevője a berber fűszerkeverék, amely többek között görögszénát, kardamomot és koriandert tartalmaz. Hagyományosan az injera nevű laposkenyér jár hozzá, ami egyben evőeszközként is szolgál – ezzel kanalazzák ki a szaftos ételt.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET