Megunhatatlan: villámgyors omlós diós hókifli

A hókifli egyik karácsonyi asztalról sem hiányozhat!

hokifli
Fotó: 123rf

Ha nem tartott ki a karácsony végéig a bejgli, elfogyott a fáról is a szaloncukor, de a családnak valami édesre fáj a foga, pillanatok alatt – de fél óra alatt biztosan – az asztalra varázsolhatjuk az omlós, porcukorban meghempergetett kiflit. Sütés közben isteni diós-vaníliás illat lengi majd körbe az otthonunkat.

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 150 g porcukor (és még egy tálkányi a megforgatáshoz)
  • 200 g darált dió
  • 400 g puha vaj
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

Fotó: 123rf

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, és addig keverjük kézi mixerrel, amíg egészen habos állaga és világos színe nem lesz.
3. A vajas keverékbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a darált diót, a vaníliaaromát és a reszelt citromhéjat, és alaposan összedolgozzuk az egészet.
4. Az így kapott tésztából meggyméretű darabokat csípünk le, először rudat formázunk belőlük, majd a két végüknél meghajlítva kicsi kifliket kapunk.
5. A kifliket beletesszük a tepsibe, érdemes kb. 2-2 centi távolságot hagyni közöttük, hogy sütés közben ne érjenek össze. Nagyjából 10 perc alatt megsütjük őket – ha a csücskök aranybarnák, biztosan kivehetjük már a sütőből.
6. A tepsiből kiemeljük a kifliket – nem árt óvatosnak lenni, mert melegen könnyen törnek. Még langyosan porcukorba forgatjuk őket, a tálalással viszont megvárjuk, amíg kihűlnek.


A végeredményhez jó étvágyat kívánunk! Ha pedig úgy érzed, jobb biztosra menni, és készülni egy B-tervvel is arra az esetre, ha mégsem jut időd a süti sütésre, ne feledd: számtalan nehéz helyzetbe került kiváló étterem várja a rendelésedet az ünnepek előtt és alatt is, amely számukra a túlélést jelentheti ebben a nehéz időszakban.

(X)

AMI MÉG ÉRDEKELHET