Ünnepi tradíció Gödöllőn: ilyen a Karácsonyház

Kevés olyan adventi program van Magyarországon, ami több mint 20 éve tartja magát, itt egy remek példa.

Gödöllőről elsőre mindenkinek a Grassalkovich-kastély jut eszébe, pedig, ha tél és ünnepek, akkor nem szabad kihagyni a Karácsonyházat sem. Úgy tűnhet, hogy ez kifejezetten gyerekprogram, pedig a felnőttek évről évre ugyanúgy élvezik ezt a kis winter wonderlandet.

A Karácsonyház először 1999-ben nyitotta meg kapuit, az azóta eltelt 22 évben nemcsak Gödöllő, de az egész környék egyik meghatározó látványosságává vált. Hogy mit találunk a Karácsonyházban a szívet melengető hangulaton kívül? Megnézhetjük, milyen karácsonyi dekorációs trendek vannak éppen és persze be is szerezhetjük a legszebb beltéri és kültéri díszeket: a vásár nélkülözhetetlen eleme a Karácsonyháznak. Vásárolhatunk olyan klasszikusokat, mint a hógömb, diótörő, betlehemi jászol, egyedi családi díszek, karácsonyi terepasztal. A karácsonymániások itt egészen biztosan tobzódhatnak.

Az egész projekt egy család kertészeti vállalkozásaként indult. A 19. századi Gödöllői Királyi Kastély pálmaházának teljeskörű rekonstrukciója után a család az építményhez tartozó kertet kertészetként üzemeltette 1997 és 2015 között. Ám a tulajdonosok rájöttek, hogy a kertészetnek és a lakberendezésnek télen is valamilyen új formát kellene adni, mint Nyugat-Európában olyan sok helyen, és így jött a karácsonyi külső és belső dekorálás ötlete.

Az első 15 évben a kertészet részeként minden év utolsó két hónapjában megrendezték a karácsonyváró programsorozatot, aztán új helyszínre, a Szabadság út 2.-be költözött a Karácsonyház, ahol már minden a karácsonyról és az ünnepi dekorációkról szólt. Az új, most is látogatható helyszín a kastéllyal szemben található, a Várkapitányi lak műemléki épületében. A Karácsonyház természetesen karácsonyig minden nap nyitva van hétfőtől szombatig 9 és 18 óra között, vasárnaponként 17 óráig és a két ünnep között vasárnapi nyitvatartással.

Ilyen a Karácsonyház:

youtu.be

Karácsonyház Gödöllő 2020

További infók: karacsonyhaz.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET