A legjobb tippek jetlag ellen egy űrhajóstól

Mennyit és mikor kell aludni? Hogyan lehet a leggyorsabban átesni a jetlagen?

idozona jetlag
Fotó: Shutterstock

Mike Massiminónak, a NASA egykori űrhajósának megvannak a tippjei a jetlag legyőzéséhez, amit egy magazinnak el is árult. Már írtunk arról, hogy mit kell enni, hogy csökkentsük a jetlag hatásait, most pedig jöjjenek az asztronauta tanácsai!

„18 évig voltam a NASA űrhajósa, és kétszer mentem az űrbe – mondta Massimino a T+L-nek. – A Hubble Űrteleszkóphoz tett első utam alkalmával körülbelül 5:30-kor indultunk, ami azt jelentette, hogy körülbelül 21:00-kor kellett felébrednünk (előző nap). Frissen és indulásra készen kezdtük a napunkat, ellenőriztük az űrruhákat, tájékoztatást kaptunk, és elindultunk az indítóállomásra, leteszteltük az űrhajót (minden megfelelően működik-e), majd kilőttek az űrbe. Tehát a jetlaget nem engedhettük meg magunknak.” Mivel a NASA tisztában volt vele, hogy az erős jetlag milyen komolyan hat a szervezetre, a hibázás lehetőségét növelve, ezért sok kutatást folytatott arról, hogyan lehetne kiküszöbölni az időeltolódásból adódó kellemetlenségeket. A cirkadián ritmus, vagyis a biológiai óra visszaállítása egy biokémiai, fiziológiai folyamat, amit mi is irányíthatunk – erről olvashatsz most tippeket.

Fényre nem mindig van szükség

A cirkadián ritmust nagy részben a fényérzékelés befolyásolja, ha túl sok fényt észlelünk, kitolódik az elalvás, de ki is tolhatjuk vele a lefekvési időt amikorra akarjuk, ezzel igazodva az új bioritmushoz. A Scientific American egy kutatásról számolt be, amelyben bebizonyították, hogy világosban kevésbé érzik a jetlag negatív hatását az emberek, és 2,1 órával kitolható vele az ébrenlét. A jó „fényadag" már 2 nappal lerövidítheti az átállást.

Kevés koffein, sok melatonin

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a melatonin segít elaludni olyan időszakokban is, amikor az ember általában nem pihen, így hasznos a jetlagben szenvedők számára: kis adagokban kell bevenni, hogy előrehozzuk az alvásidőt. A melatonint egyébként termeli a szervezetünk is, de ilyen esetben segíthetünk a bioritmus beállításában 0,5 mg melatoninnal. Mindig akkor vegyük be, amikor a helyi idő szerint van este. A koffeint pedig az átállás idejére felejtsük el, mert akkor is ébren tarthat, amikor már az új időzóna szerint szundítanunk kellene.

Töltsd le a Timeshifter appot jetlag ellen!

Úgy érzed nehéz lenne észben tartani, mikor legyél napon, vedd be a melatonint és hagyd ki a napi koffeinadagot? Akkor egy olyan szuper alkalmazásra lesz szükséged, ami minden infót tárol és figyelmeztet, hogy mit csinálj épp jetlag ellen. A Timeshifter app abban segít, hogy élvezd az utazást, ahelyett, hogy azon agyalj, mikor kellene lefeküdni... Massimino szerint ez a lehető legjobb alkalmazás erre a célra.

Forrás: T+L

AMI MÉG ÉRDEKELHET