7 étel, ami enyhíti a jetlag tüneteit

Mérhetetlen fáradtság, rossz közérzet, diszkomfort... Ezeket kerülheted el, ha jól táplálkozol.

Fotó: Shutterstock

A jetlag az időzónák közötti utazás egyik legkellemetlenebb része, és éppen most van a hosszú téli utazások szezonja, amikor elkerülhetetlen a jetlag. Jó hír viszont, hogy néhány étellel enyhítheted a tüneteket, de azt is eláruljuk, mit ne fogyassz repülés, hosszú út során.

Az úgynevezett időzónaváltás-szindróma könnyen összezavarhatja a belső biológiai órádat, ami aztán a cirkadián ritmuson is kiütközik. Egyéni érzékenységen múlik, kire, mennyire hat, de a legtöbb ember alvászavarral, fejfájással, étvágytalansággal, levertséggel küzd a jetlag miatt. Táplálkozási szakértők összegyűjtötték az Insidernek azokat a jetlag-biztos ételeket, amelyek nem zavarnak be landolás után.

Savanykás cseresznye a jó alvásért

Ez a gyümölcs nem csak szép és finom, de melatonint is tartalmaz, amely segíthet az alvás szabályozásában. A melatonint a szervezet magától termeli, hiszen ez szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust, de az időzónákon való ugrálás ezt felboríthatja. „Sokan használnak a jetlag enyhítésére melatonin-tartalmú termékeket, de vannak olyan élelmiszerek is, amelyek melatonint tartalmaznak, ilyen a fanyar ízű cseresznye”– mondta Serena Poon táplálkozási szakértő, aki hozzátette, hogy mindig a célállomásra megérkezés után kell cseresznyét vagy cseresznyelevet fogyasztani – így kevesebb esély van arra, hogy egész éjjel a bárányokat fogod számolgatni.

Görögdinnye és uborka a kiszáradás ellen

Fotó: Shutterstock

A repülőgépen nagyon száraz a levegő, ami nemcsak a bőrnek egészségtelen, de fokozhatja a rosszkedvet, levertséget is, ami az enyhe kiszáradás egyik jele. Megfelelő mennyiségű vízpótlás mellett érdemes magas víztartalmú gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani. A görögdinnye víztartalma 92%, így segíthet leküzdeni a fáradtságot és összeszedettebb is leszel tőle. Az uborka is hasonlóan hidratál, hiszen 96% vizet tartalmaz. Sőt, számos antioxidáns is van benne, amivel csökkenthetőek a szervezetben található gyulladásos folyamatok is. Ezt – akárcsak a görögdinnyét – még repülés előtt érdemes nassolni.

Avokádó, dió és más olajos magvak a jó közérzetért

Ezek az ételek mind elektrolitokat (testfolyadékokban oldott ásványi sók) tartalmaznak, amelyek magukba foglalják a magnéziumot, a káliumot és a kloridot. Miért fontos ez? A kálium és a klorid kulcsfontosságú a szervezetben lévő víz mennyiségének szabályozásában. „A magas magnézium- és káliumtartalmú ételek fogyasztása segíthet elkerülni az enyhe kiszáradással járó rossz közérzetet” – mondta a szakértő. Elegendő elektrolithoz juthatsz egészséges ételek, például zöldségek és gyümölcsök változatos étrendjével is. A banán, az avokádó és a spenót magas káliumtartalmú , míg a diófélék, a bab és a magvak magnéziumban gazdagok.

Citrom a figyelemért

Fotó: Shutterstock

Azt biztosan sokszor hallottad már, hogy a citrusfélék kitűnő C-vitamin-források, pajzsként védik a testet a különböző kórokozókkal szemben, de nem biztos, hogy azt is tudod, hogy a mentális egészség megőrzésében is segíthetnek – főleg, ha most készülsz egy új időzónába átugrani. A magas C-vitamin koncentráció összefüggésben áll az olyan fokozott kognitív funkciókkal, mint a figyelem, a fókusz és a döntéshozatal.

És akkor ismerd meg a tiltólistás ételeket!

Kávé és alkohol: Bármilyen csábító is egy nagy bögre kávét ledönteni landolás után semmit nem segít a jetlagen. A kávé enyhe vizelethajtó hatása révén még kiszáradáshoz is vezethet, ráadásul a koffein bezavarhat a biológiai órába is, ami még jobban késlelteti a melatonin-szint növekedését. Ugyanez vonatkozik az alkoholos italokra. A táplálkozási szakértő szerint: „Enyhe kiszáradást idézhetnek elő, és megzavarhatják a természetes alvási ciklust is.”

Hozzáadott cukrok: Az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukrok először lendületet adnak, amit aztán hirtelen összeomlás követ. A jetlag során kerüld a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, mivel ezek negatívan befolyásolhatják az energiaszintet. Jól figyelj, mert az ízesített joghurt, turmix és még a zabtej is olyan étel, ital, amiben előfordulhatnak hozzáadott cukrok. Mindig érdemes ellenőrizni a dobozon található apró betűs részt, hogy legalább az ne vegyen vissza a lendületedből. Jó utat!

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET