Etikus a jegesmedvehotel?

Kínában egy olyan állatparkban szállhatunk meg, ahol a nap 24 órájában leskelődhetünk.

jegesmedve
Fotó: Unsplash

Kína északkeleti részén, Hejlungcsiangban, a Harbin Polarland szórakoztató parkban március közepén adtak át egy olyan szállodát, amely finoman szólva is megosztó, és meglehetősen borzolja az állatvédők kedélyeit.

Az állat- és vidámpark 2005 óta várja azokat a vendégeket, akiket komolyabban érdekelnek a sarkvidéki állatok. A létesítményt megálmodó vállalatnak az antarktiszi élővilág megismertetése volt a célja, amely 16 ezer négyzetméteren, 160 millió jüanból valósult meg. 2015-ben itt, a Harbinban született meg például az első antarktiszi pingvin, ami igazi sztár lett. Igen, sztárként kezelik az ott élő vadállatokat, a rozmárokat, bálnákat, belugákat és a jegesmedvéket is, mely élőlények szereplésével előadásokat, cirkuszhoz hasonló show-kat is bemutatnak a Polarlandban. Idén pedig egy új szolgáltatással rukkoltak elő a park üzemeltetői.

Fotó: Getty Images

Beluga-show a Polarlandben.

2021-ben az állatvédők fel is kapták a fejüket a hírre, mely szerint a parkon belül egy 21 szobás hotelt nyitottak, ahol a nap 24 órájában nézhetjük a fogva tartott jegesmedve testvéreket, Don Quijotét és Hedét. A szobákat éjszakánként 290-350 dollár közötti áron foglalhatják le a különleges élményre vágyók.

www.instagram.com

A március 11-én megnyitott szállodának már most akkora sikere van, hogy hetekre előre minden szobát lefoglaltak a próbaüzemben. A PETA nemzetközi állatvédő szervezet vezető alelnöke, Jason Baker azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban a CNN-nek, hogy "A jegesmedvék naponta akár 18 órán át is aktívak a természetben, több ezer mérföldes természetes territóriumokban barangolnak, ahol élvezhetnék az igazi életet." Ehhez képest azok a szűkös kifutók nem túl barátságosak egy medvének, és ha 24 órán keresztül figyelik őket, csak még stresszesebb lesz az életük.

Fotó: Getty Images

A PETA egyszer már 2016-ban is felemelte a szavát egy kínai „állatpark" ellen: Kantonban egy bevásárlóközpontban zártak be egy kis üvegkalitkába egy Pizza nevű jegesmedvét, a vadállatnak alig volt helye mozogni fogságban.

A Habron Polarland azzal szokott védekezni a kritikus hangokkal szemben, hogy az övék az első olyan edukációs szórakoztatópark, amely megismerteti a sarkvidéki állatvilágot a látogatókkal.
AMI MÉG ÉRDEKELHET