Erre a covid elleni óvintézkedésre figyelj, ha külföldre utazol!

Fontos, hogy indulás előtt tisztában legyünk a beutazási szabályokkal.

Fotó: Unsplash

Karácsonykor mindenki haza szeretne menni pár napra, főleg az, aki az év nagy részét más országban tölti, mint a családja. A tavalyi elszigetelődés után az oltások már lehetővé teszik, hogy biztonságosabban töltsük együtt az ünnepeket, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a beutazási szabályokkal.

Európai Unió

Az EU országaiban elfogadják ugyan az EU-s oltási igazolást, de ettől függetlenül a tagországoknak jogukban áll saját feltételeket szabni attól függően, hogy milyen besorolású államból érkezik valaki. A magas esetszámot produkáló országokból való beutazásnál szinte biztos, hogy az oltási igazolás mellett karanténra is szükség van, így számolni kell azzal a két héttel is, amit elzárva tölteni, ha mindenképpen otthon szeretné valaki tölteni az ünnepet. Az aktuális korlátozásokról ezen az oldalon lehet friss információhoz jutni: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/travel-and-covid/index_hu.htm

USA

Az USA-ba november 8-ig a Schengeni övezet lakói számára nagyon komoly feltételekhez kötötték a beutazást. Annak ellenére, hogy van esetleg az USA-ban elfogadott oltásunk, két hét karanténba kellett menni, ami az olyan városok esetében, mint New York, vagy Florida igencsak költséges megoldás. Ezt a korlátozást eltörölték és az oltottak szabadon utazhatnak – ha megfelelnek az általános vízum követelményeknek – , de nem minden oltóanyagot fogadnak el. Az utazás feltétele a 14 napnál régebbi oltás és egy 72 óránál nem régebbi Covid-teszt. Pfizert, Modernát, Janssent, Astra Zenecát, Covishieldet, Sinopharmot és Sinovacot fogadnak el.

Információ: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika

Fotó: Unsplash

​Ázsia

A legnagyobb ázsiai országokban, mint Kína még érvényben van a beutazási tilalom. Nagyon kivételes esetekben van lehetőség a rokonlátogatásra, de komoly feltételeknek kell megfelelni. Vízum és a Zöld kód megszerzése mindenképpen szükséges és eleget kell tenni a tesztelési kitételeknek, valamint a karanténnak is.

Oroszország egyedi

Oroszországban ennél picit könnyebb a helyzet. Ott 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kérnek és minden oltást elfogadnak. Azonban meg kell felelni az orosz vízum feltételeinek. Kell behívólevél és oroszra fordított oltási igazolás is, amit a nagykövetség által elfogadott fordítóiroda végezhet. Százezer forint körüli összeggel kell számolni és többhetes átfutási idővel.

Arab országok

Talán az arab országokkal van a legkönnyebb dolgunk, de azoknak nem ajánljuk, akik nem szeretik, ha regisztrálják őket. Az arab országokban ugyan nem ünneplik a karácsonyt, de sok itthon dolgozó ember ilyenkor kap szabadságot és ilyenkor tud hazautazni hosszabb időre. A 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesz elvárás, ahogy az érvényes egészségügyi biztosítás is. Kötelező letölteni az alkalmazást és kitölteni az űrlapot, ami a coviddal kapcsolatos egészségügyi előzményeket taglalja.

Az összes országot és térséget lehetetlen lenne leírni és a szabályok sokszor változnak is. Biztos információval a Magyar Konzuli és Állampolgársági Osztály honlapja tud szolgálni. Az oldalon országonként tudunk keresni és informálódni.

Link: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET