Minden, amit a járvány alatti utazásról tudni kell

Hova utazhatunk, kell-e teszt, hol nézhetünk utána az országspecifikus szabályozásoknak? Számos kérdésnek utánajártunk.

Fotó: Unslash

Már több mint fél éve olyan élethelyzetben vagyunk, amilyenben eddig még szerencsére soha. A járványadatok és a rendelkezések is folyamatosan változnak, és nagyon nehéz kihámozni a fontos és helyes információkat, a hasznos ötletekre pedig egyenesen vadászni kell. Összeállításunkban igyekszünk sok kérdésre választ adni, és segítséget nyújtani azoknak, akik utaznának vagy utazni kényszerülnek.

Hol tájékozódjak, ha utaznék?

A magyarországi koronavírus helyzetről mindig friss információkat találunk a koronavirus.gov.hu oldalon. Ezen a weboldalon fent vannak a legújabb rendeletek, korlátozások vagy éppen enyhítések, amelyeket fontos tudni, és arról is olvashatunk itt, hogy kihez vagy milyen intézményhez fordulhatunk segítségért. Belföldi információs vonal: +36 80 277 456, +36 80 277 455; külföldről hívható zöldszám: +36 1 550 1825.

Az EU-s általános információs oldalon pedig nyelvválasztás után rengeteg hasznos tudnivaló vár: ha utaznánk, érdemes ide ellátogatni, hiszen a nyitóoldalon például van egy Európa-térkép, amin kiválaszthatjuk a számunkra érdekes desztinációt, és az adott országra vonatkozó koronavírus-adatokat és korlátozásokat is megtaláljuk itt. Az oldal azoknak is különösen hasznos, akik EU-n kívüli országból szeretnének uniós országba utazni vagy innen EU-n kívülre.

Mit tegyek, ha találkoztam koronavírusossal, de nem vagyok beteg és utaznék?

Minden utazás előtt érdemes PCR-tesztet csináltatni mások és magunk védelmében is, nem feledve, hogy egyes országok ezt már meg is követelik a beutazáshoz, és számos országba csak negatív Covid-eredménnyel lehet belépni. Ha biztosra mennénk, az adott ország konzulátusát szintén érdemes felhívni, hogy megtudjuk, a felkeresni tervezett országban a napokban milyen rendeletek hatályosak. A konzulátusok általában egész nap elérhetőek 80-as, zöld számon.

Tesztet egyébként már csak azért is érdemes csináltatni utazás előtt, mert ha kiderül, hogy vírushordozók vagyunk, pár napon belül még jelentkezhetnek rajtunk a tünetek külföldön (ráadásul addig másokat is megfertőzünk), és nem biztos, hogy külföldön szeretnénk betegeskedni, orvosi ellátást igényelni vagy hetekig tartó karanténban várakozni.

Milyen egészségbiztosításra van szükségem?

Ha EU-tagállamba utazunk, akkor Európai Egészségbiztosítási Kártyára lesz szükségünk (ezt egy nyomtatvány kitöltésével kormányablakban gyorsan elintézhetjük). Ha nem EU-s országba utazunk, akkor megint csak a konzulátuson kell érdeklődni, ahol segítenek, hogy milyen egészségbiztosítást ismer el az adott ország. (Erről az EU-s információs oldalon is sok aktuális információ van.) Magyarországi ellátáshoz szükség lesz folyamatosan fizetett társadalombiztosításra és érvényes TAJ-kártya, és ha orvoshoz vagy kórházba megyünk, vigyünk magunkkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és ha tartósan valamilyen gyógyszert szedünk, akkor azt is.

Mit csináljak, ha észlelem magamon a koronavírus általános tüneteit? (Láz, levertség, száraz köhögés, torokfájás.)

Magyarországon tilos kórházba, orvosi rendelőbe vagy ügyeletre menni koronavírus-tünetekkel. Itthon első körben a háziorvosunkat kell értesíteni, aki eldönti, hogy rossz állapot esetén kihívja-e a mentőket vagy sem. Ha teszteltetni szeretnénk, akkor ingyenesen csak úgy végzik el rajtunk a biztosabb eredményt nyújtó PCR-tesztet, ha a körzeti orvos jelenti be a központban a lehetséges fertőzést. Jelen helyzet szerint ilyenkor két lehetőség van:

- Ha járóbetegek vagyunk, bemehetünk a legközelebbi mintavevőhelyre (erről a Mentőszolgálat ad pontos információkat a háziorvosi bejelentést követően).

- Ha az állapotunk ezt nem engedi, akkor pár napon belül kijönnek a mentők tesztelni. Ilyenkor szólnak előre, hogy mikor érkeznek, mert a mintavétel előtt pár órával nem lehet enni, inni, dohányozni, fogat mosni.

Magánúton csak fizetős szolgáltatásokat vehetünk igénybe, ezekből viszont nagy a választék. A Neumann Labsnál például lehetőség van arra, hogy megvegyük magunknak a tesztet (ez az olcsóbb verzió), majd futárral visszaküldjük a mintát, vagy mi magunk vigyük be a laborba – ez az önmintavételes koronavírus teszt. De persze arra is van lehetőség, hogy mintavételt kérjünk. Ilyenkor kijönnek a magánlabortól egy megbeszélt időpontban mintát venni, és egy napon belül e-mailben küldik az eredményt.

Lehetőség van Budapesten autós mintavételre a tesztallomas.huoldalon lehet időpontot kérni: a PCR-teszthez autóval kell érkezni, autóban ülve végzik el a tesztet, amelynek az eredménye 1-2 napon belül megérkezik.

FONTOS! Az antigént mutató tesztek utazáshoz sajnos nem jók, ezekkel csak azt állapítják meg, hogy átestünk-e a betegségen az elmúlt 2 hónapban, de az aktív fertőzést létét vagy nem létét nem igazolja. Ahogyan az antitestet mutató tesztek sem jók utazáshoz, holott azok az aktív fertőzést mutatják.

Utazáshoz vagy karantén feloldásához csak a negatív PCR-tesztet fogadják el az egész világon.

Mit tegyek, ha már erősek a koronatünetek és hétvége van?

Fel kell hívni a körzetes ügyeleti rendelőt, ahol eligazítanak bennünket, hogy mi a teendő. Ha szükséges, mentőt hívnak, amely pár órán belül beszállítja a beteget a körzetileg ügyeletes kórház sürgősségi osztályára. Ha nincsen tesztünk, akkor a kórházban megcsinálják. Amennyiben pozitív lesz az eredmény, a kórház covid-osztályán helyezik el a beteget. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája azt tanácsolja, ha tudjuk, hogy pozitívak vagyunk, vagy a háztartásunkban van pozitív beteg, akkor készítsünk össze egy kórházi táskát (a lista itt található), mert látogatók nem tehetik be a lábukat az egészségügyi intézményekbe, így a szükséges holmikat a betegnek kell bevinnie, ha lehet, két hétre felszerelkezve.

A rendkívüli jogrend alatt most is meghosszabbítják fél évvel a lejárt okiratok érvényességét, ahogy tavasszal?

Igen. A veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabítani az iratokat. A november 4. után lejáró igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók maradnak.

Fotó: Getty Images

Miért hasznos a koronavírus telefonos applikáció?

A magyar fejlesztésű koronavírus applikáció, a VírusRadar egy kontaktkövető alkalmazás, és nagyobb szükség van rá, mint valaha, hiszen az egészségügy leterheltsége miatt a hivatalos kontaktkutatás már jó ideje nem működik jól. A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kapcsolatok felkutatásában. Hogy miként? A telefonon futó alkalmazásban meg kell adni egy-egy telefonszámot, amin elérhetik azokat, akik igazoltan fertőzött személlyel találkoztak az elmúlt 14 napban és potenciálisan fertőzöttek lehetnek.

Mire van szükségem, ha hazaérkezem külföldről?

Friss, negatív PCR-tesztre, különben 10 napot kell karanténban töltenünk az otthonunkban vagy más leadott címen, ahol naponta ellenőriznek bennünket. Amennyiben ellenőrzéskor nem tartózkodunk otthon a hatósági házi karantén elrendelését követően, akár 600 000 forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak ránk, érdemes tehát komolyan venni a szobafogságot.

Ha a munkahelyem küld külföldi útra, mi a teendő?

Amikor munkával kapcsolatos teendőink vannak külföldön, a cég HR-es munkatársával érdemes egyeztetnünk minden részletről. A munkáltatónak kell állnia a covid-tesztek összegét (akár a mintavétel megszervezését is), valamint az utazó kollégák számára minden esetben gondoskodnia kell a betegbiztosításról is.

Hol kötelező maszkot hordani?

Minden zárt helyen érdemes maszkot hordani, de a tömegközlekedési eszközökön, hivatalos intézményekben, iskolákban, üzletekben, szórakozóhelyeken, éttermekben és más vendéglátóhelyeken is kötelező (pénzbírsággal büntetik, ha nincs arcot és orrot takaró maszk).

Hol tájékozódhatok, hogy mely járatokat ritkítják vagy törlik a repülőtársaságok?

Ha egy konkrét menetrendre vagyunk kíváncsiak, akkor a repülőtársaság honlapján találunk információt az aktuális helyzetről. Ha már megvettük a repülőjegyünket, és külföldről térnénk haza, akkor a Flightradaron érdemes megnézni, hogy törölték-e a járatot, igaz, erről automatikusan küldenek sms-t vagy e-mailt a légi társaságok is. A Bud Flyer blogon pedig mindig naprakész információkat olvashatunk arról, hogy milyen járatok állnak le Magyarországon a vírus miatt: a British Airways, a Swiss, az Air France és a Lufthansa ettől a héttől december közepéig például nem indít járatokat Budapestről és Budapestre. Az Emirates, a Quatar és a LOT nem tervez járatleállítást, a Ryanair szinte az összes budapesti járatát törli december közepéig (a megmaradó járatok a foglalási rendszer szerint: Brüsszel, Dublin, Manchester, Milánó, London), míg a Wizz Air a korlátozásoknak megfelelően indítja a járatait.

Országon belül változnak-e az általános korlátozások?

Nem, az egész országra ugyanazok a központilag kihirdetett jogszabályok vonatkoznak, de egyes önkormányzatok hozhatnak ideiglenesen szigorúbb korlátozásról szóló helyi rendeleteket, ha a veszélyhelyzet indokolja. Erről az adott önkormányzat honlapján vagy információs telefonszámán érdemes tájékozódni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET