Ha minden így marad, lesz egy ország, ahol mindenkinek ugyanaz a vezetékneve

Köszönhetően a szigetország fura törvényének.

japán zebra
Fotó: Jezael Melgoza/Unsplash

Egy friss kutatás szerint könnyen elképzelhető, hogy pár évszázad múlva egész Japánban ugyanazt a családnevet fogják viselni. Mindez csak akkor változhat meg, ha a kormány enged a társadalmi nyomásnak, és megváltoztatja a családnevekre vonatkozó, 1800-as évek óta érvényes szabályozást.

Japánban a polgári törvénykönyv értelmében a házastársak az 1800-as évek vége óta nem használhatnak külön vezetéknevet. Bár a törvény nem tér ki arra, hogy a férj vagy a feleség nevét kell használniuk, az esetek 95 százalékában a nő változtatja meg leánykori nevét, mutatja be a világon egyedülálló szabályozást hamuesgyemant.hu.

Igaz, a törvény nem részletezi, hogy a férj vagy a feleség nevét kell használni, az esetek kilencvenöt százalékában a férfi családneve marad, míg a nő változtatja meg a leánykori nevét. Hirosi Josida, a Tohoku Egyetem közgazdász-professzorának új tanulmánya szerint azonban ez egy rossz tendencia,

mivel ha így marad, akkor 2531-re minden japán állampolgár vezetékneve a Szató lesz.
Fotó: Jezael Melgoza/Unsplash

Tokió, Japán

Josida ugyan elismerte, hogy előrejelzései feltételezéseken alapulnak, hozzátette: elméletének lényege nem a pontosság volt, hanem az, hogy számokkal szemléltesse, milyen hatással van a jelenlegi rendszer a japán társadalomra.

A Szató név már most vezeti a legnépszerűbb vezetéknevek listáját az országban:

egy 2023. márciusi felmérés szerint a teljes lakosság 1,5%-át hívják így. A második helyen a Szuzuki áll.

Josida számításai szerint, ha a növekedési tendencia állandó marad, akkor 2446-ban a japán társadalom mintegy fele, 2531-ben pedig már a teljes lakosság ezzel a családnévvel rendelkezik majd.

Ha már Japán: Tokióba utaznál? 8 dolog, amit érdemes tudnod indulás előtt

Hogy állítható meg mindez?

A probléma megoldása egyszerű: a japán kormánynak lehetővé kell tennie, hogy a házaspárok külön vezetéknevet válasszanak. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, Josida szerint 500 év múlva mindössze a lakosság 7,96 százaléka viselné a Szató nevet.

Ez is érdekelhet: Több mint 20 éve Japán legszebb kertje, de alig hallott róla valaki

A szigetországban egyre bővül azoknak a száma, akik szeretnék, hogy a törvényhozók modósítsák az idejét múlt törvényt.

A kormányzópárt azonban egyelőre nem enged, szerintük ugyanis a rendelkezés megváltoztatása aláásná a család egységét és zavart okozna a gyermekek körében.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET