Egzotikus James Bond-film helyszínek

A világ legstílusosabb ügynöke most a világ legstílusosabb helyeire kalauzol el bennünket.

Fotó: Getty Images

James Bond sármja és ízése mindig garancia arra, hogy jól fogunk szórakozni a moziban, sőt olyan helyeket láthatunk, amit előtte nem vagy nem úgy, nem olyan részletét, ahogy a filmkészítők megmutatják. Hosszú-hosszú várakozás után idén ősszel került mozikba mindenki kedvenc titkos ügynökének legújabb kalandja, a 007 – Nincs idő meghalni. Bond ismét lenyűgöző vidékeken üldözi a gonoszt, mi pedig megnéztük, merre járt az elmúlt évtizedekben.

Ian Fleming kultikussá érett regényhőse, James Bond titkosügynök maga a megtestesült stílus, nem csoda, hogy akciói a filmvásznon is jól mutatnak valamennyi legendás Bond-színész alakításában. Őfelsége 007-esének imázsához a lélegzetelállító tájakon és városokban véghezvitt titkos akciók éppúgy hozzátartoznak, mint a dekoratív hölgyek, a vodka-martini felrázva, a kifogástalan elegancia, az elmés kütyük és a jó kocsik. Érdemes tehát Bond után eredve felfedezni a nagyvilágot, hiszen biztosak lehetünk benne: kifinomult érzékei és ízlése soha nem vezetik tévútra a kíváncsi utazót. Körképünkben bemutatjuk a Bond-filmek ikonikus helyszíneit, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Róma

Fotó: Shutterstock

Bond időről időre feltűnik itt, legutóbb például a Spectre – A Fantom visszatér című részben csapott össze itt a rosszfiúval egy látványos autós üldözésben. A stábnak rendszeresen meg kell harcolnia a helyi műemlékvédelemmel az engedélyekért, hiszen pótolhatatlan értékek kerülhetnek veszélybe a forgatásokon. A Fontana delle quattro stagionit – a Négy évszak szökőkutat – például nem is tudták megszerezni; az 1593-ban épített, páratlan műemléket ugyanis a világ minden pénzéért sem bocsátották a filmesek rendelkezésére.

Matera

Fotó: Shutterstock

A legújabb epizódban fontos jelenetek játszódnak ebben a gazdag történelemű olasz városkában. Bár a Basilicata régióban fekvő település patinás látványa lenyűgöző, mégis az elnéptelenedés fenyegette, amíg Mel Gibson fel nem fedezte a Passió autentikus kulisszájaként. A kisváros idegenforgalma hirtelen fellendült, amit az új James Bond-film minden bizonnyal tovább fokoz majd.

Khao Phing Kan szigete

Fotó: Shutterstock

Talán a leghíresebb helyszín (amelyet már James Bond-szigetnek is neveznek) az 1974-ben forgatott Az aranypisztolyos férfi című film óta. A Thaiföldön található jellegzetes földdarab a közvetlenül mellette magasodó, 20 méteres mészkőtoronnyal, a Ko Tapuval az 1997-es A holnap markában című részben is hangsúlyos szerepet kapott. Azóta pedig özönlenek ide a turisták, hogy kihajózva, közvetlen közelről csodálhassák meg az egészen különleges természeti formákkal bíró tájat.

Ezeket se hagyd ki!

London

Fotó: Shutterstock


James Bond főhadiszállása, a legtöbbször innen indul, és zárul az összes akciója. Itt találkozik M-mel és Q is itt látja el a legújabb fejlesztésű szuperkütyükkel. Habár az MI6 főhadiszállása nem a legmutatósabb látványossága a brit fővárosnak, egyéb látnivalói és páratlan, nyüzsgő, nagyvilági hangulata messze földről vonzza a látogatók hadát.

Karlovy Vary

Fotó: Shutterstock


A mesebeli hangulatú kisváros Csehország ékszerdoboza, nemzetközi hírű gyógyfürdője már a monarchia korában is népszerű volt a gyógyulni, üdülni vágyók és a császári család tagjai körében. A csodás környezetben épült, békebeli hangulatot árasztó település kiválóan „alakította" Montenegrót a Casino Royale című filmben.

Velence

Fotó: 123rf


Bond a legtöbbször szerelmi szálat követve jut el a lagúnák városába, és ha már ott van, természetesen megütközik az ellennel is. A titkosügynök három epizódban is akciózott az egyébként békés és nyugodt reneszánsz „díszletek" között, egy alkalommal kis híján porig rombolva a cölöpökre épített várost.

Goldeneye

Fotó: Shutterstock


James Bond karakterének atyja, Ian Flaming lakóhelye volt a Jamaicán található Goldeneye birtok, amely egy valós titkosszolgálati akcióról kapta a nevét, majd az egyik epizód címe is lett. Itt forgatták az Élni és élni hagyni című rész híres motorcsónakos üldözését is, azóta James Bond Beach-nek is nevezik a helyet.

Schilthorn-hegy, Svájc

Fotó: Getty Images

Piz Gloria


A csodás síparadicsomban nézték ki maguknak a filmesek a hegy tetején álló, napelemekkel működő, körbeforgó éttermet az Őfelsége titkosszolgálatában epizódhoz, de pechjükre akkor az még csak félkész állapotban volt. A produkció pénzén gyorsan befejezték az építményt, ami máig hibátlanul működik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET