Forróság és jég – Az izlandi termálforrások nyomában

A zord időjárás ellensúlyozásaként látogassunk meg minél több melegvizes forrást!

Fotó: Getty Images

Izland annyira hűvös hely, hogy kis híján az északi sarkkör is kikerülte – de aztán másként döntött. Talán éppen egy természetes meleg vizes medencében (laug) töltött vérpezsdítő fél óra hatására gondolta meg magát. Nézzük, hol érdemes csobbanni!

Fürdőország

A termálfürdőzés alapvetés egy izlandi kiruccanás során. Hogy miért? Mert ami ránk, az az Atlanti-óceánból kiemelkedő Izlandra (és még jó néhány államra és népre) is érvényes: fürdőország. A vulkanikus tevékenységekben erős földdarabon némi túlzással élve egy óvatlan pillanatban bármikor beleléphetünk egy hőforrásba, természetes termikus medencébe... Izlandon több mint 250 forró fürdőhelyet tartanak nyilván, kisebbet és nagyobbat természeteset és mesterségeset, kiépítettet és puritánt, magánterületen és senkiföldjén megbúvót, fizetőst, ingyenest és becsületkasszást. A helyi fürdőkultúra évszázados hagyományokon nyugszik: a szigetlakók a munka végeztével, a zord időjárás ellensúlyozásaként előszeretettel látogatták a természetes meleg vizes medencéket, amelyek kedvelt találkozóhelyek, azaz a társadalmi nyilvánosság színterei is voltak.

Térképen a körutazásunk megállói:

Illusztráció: Nyilassy Lili

1. Blue Lagoon

Bár a vize természetes, maga a lagúna emberi ténykedés eredménye 1976-ból. Ekkor épült meg a svartsengi geotermikus erőmű, világelsőként villamosenergia-termeléshez, melegvíz-előállításhoz és távfűtéshez. Az 1980-as évek elején aztán néhány helyi fürdőző észrevette, hogy az erőműből kiömlő, felhevült tengervíz jótékony hatású, többféle bőrproblémát is gyógyít. A felfedezést nyilvános fürdő alapítása követte. A lagúna vize (amely sós, mivel a lávakövek repedései közt tengervíz szivárog be a területre, kékesfehér színét pedig a kovának köszönheti) kétnaponta teljesen kicserélődik, ami garantálja a kemikáliák nélküli, tiszta vízminőséget.

Fotó: Getty Images

Blue Lagoon

2. REYKJADALUR

Szó szerinti fordításban Gőzvölgy. A Hveragerði településről oda vezető gyalogút nem túl megerőltető, bár nagyrészt emelkedő terepen halad (a túra nem ajánlott tériszonyosoknak, mivel egy szakaszon a szurdok tetején visz az ösvény). A völgy a feltörő termálforrások gőzébe burkolózik, ám sem ez, sem a kénes illat nem bódíthatja el az utazót: táblák jelzik, hol alkalmas a víz fürdésre, viszont hol élet- vagy balesetveszélyesen forró. Nincs belépő, sem öltöző, a békésen legelésző izlandi lovak vagy birkák ellenben a természetes enteriőr részei. A parton öltözködés romantikus, nomád. Ki hogy értelmezi.

3. GUÐRÚNARLAUG

Az ország északnyugati szegletébe, a Vestfirðir (Westfjords) felé vezető út közelében található, kútszerű fürdő eléréséhez menetrend szerinti buszjárat híján autót kell bérelni. Ha az 589-es úton elérjük a (bezárt) Hotel Eddát, már közel vagyunk a célhoz. A névadó a 10–11. század környékén élt Guðrún Ósvífursdóttir, kora legendás szépsége volt. Négyszer ment férjhez, ami onnan tudható, hogy ő a főszereplője a középkori izlandi Laxdœla-sagának, amely Laxárdalur népének történetét meséli el. A fürdő ingyenes, öltöző van (pici).

4. HELLULAUG

Fotó: Getty Images

Ez a kicsiny természetes medence az autóút mellett, a vatnsfjörðuri strand közelében található, a vizében hűsölő (pardon, hevülő) utazónak még sincs „autópálya a szomszédom” érzése, mivel a fürdő egyrészt nem látható az útról, másfelől Izlandnak ez a része nem tartozik a forgalmas régiók közé. A 60 centi mély medence felettébb kellemes hőmérsékletű (38 Celsius-fokos) vizében hasalva a fjord és a Breiðafjörður-öböl látványában gyönyörködhetünk. Akinek a panorámától vagy a víztől hirtelen melege lesz, pár lépésre, a tenger vizében gyorsan lehűtheti magát. Ingyenes, öltözködési lehetőség, fürdőszoba vagy zuhanyzó nincs.

5. VÍTI-KRÁTERTÓ

A vulkánkitörés következményeként létrejött, varázslatos színvilágú krátertó a Grjótagjá nevű termálvizes barlang vizével ellentétben fürödhető – de csak okosan, a kijelölt helyeken, leginkább nyáron. Az óvatosság nem árt, különösen itt, egy szunnyadó vulkán (Askja) árnyékában: a víz kéntartalma kifejezetten magas, a szagát hosszasan hordozza a bőrünk, a meder helyenként iszapos (az iszap pedig forró lehet), és a víz hőmérséklete is változó. A „nehézségek” ellenére a Víti az egyik legnépszerűbb természetes termálfürdő az ország keleti felében, az Izlandi-felföldön. Ingyenes, öltöző, kiszolgáló létesítmények azonban itt sincsenek.

6. Kerlingarfjöll

Fotó: Getty Images

Az Izland középső részét uraló fennsíknak ezen a részén egy trollasszony sétált, aki napkeltekor kővé változott. A legenda szerint így született a Kerlingarfjöll (kerling = öreg hölgy; fjöll = hegy), ám a geológusoknak ennél természetesen valamivel földhözragadtabb magyarázatuk van arra, hogyan született ez a vulkanikus hegylánc, amely a túrázók paradicsoma: hegyek, völgyek, gleccserek és geotermikus mezők között vezet az ösvény Izland talán legfestőibb – a vörös, a sárga, a barna és a zöld különféle árnyalataiban pompázó – vidékére, valamint az azonos nevű, legfeljebb 15 ember egyidejű fürdőzésére alkalmas termálmedencéhez. Utóbbi egy próbafúrásnak köszönhetően jött létre, vize vasban gazdag, hőmérséklete 34-37 fok körüli, a legmelegebb helyek középen találhatók. Ingyenes, öltöző nincs.

Vizes 1×1

A nagyjából 250 izlandi forró fürdőhely (amelyben nincsenek benne a vendégházak kisebb-nagyobb szabadtéri vagy fedél alatti forró vizes lubickolói) három típusba sorolható.

  • Kiépített termálfürdők. Ide tartoznak a legismertebb és legnagyobb fürdőhelyek, mint a Blue Lagoon, a Secret Lagoon, a Mývatn, a Krauma vagy a GeoSea.
  • Hot springs, azaz termálforrások a természetben. Pár tucat van belőlük (cca. 50), az egész országban megtalálhatóak. Akad köztük eldugott és könnyen felderíthető, öltözővel rendelkező, illetve mindenféle komfortot nélkülöző. Némelyik a terepviszonyok miatt csak nyáron megközelíthető.
  • Városi uszodák.


AMI MÉG ÉRDEKELHET