Két sáv, ezer táj: Európa legmenőbb autóútja csupán egy országon halad át

A kilátásra nem lehet panaszkodni.

Több mint 1300 kilométeren kanyarog Izland egyik legérdekesebb látványossága, a szinte minden nagyobb települést érintő Ring Road. A szigetet körbeölelő sávok változatos tájakon viszik keresztül az utazókat, akik az év minden időszakában beizzíthatják a motort. Mutatjuk, milyen látványosságokhoz juthatunk el egy road trip keretében.


A híres Ring Road Reykjavíkból indul, és oda is fut ki. Bár maga az útszakasz nagyjából 13 óra alatt teljesíthető, mivel a pályán keresztül Izland minden tájára és nagyobb városaiba is eljuthatunk, ezért az érdeklődő kalandorok legnagyobb része több napot szentel a körutazásnak.

Ha a Visit Iceland oldalra hallgatunk, akkor legalább egy hetet hagyunk a sziget felfedezésére, a Nordic Visitor viszont – a kényelem miatt – tíznapos túrát javasol.

Dél

Az indulóponthoz közel található az Aranykörnek nevezett útszakaszt, ami az ország három népszerű nevezetességét – Reykjavíkot, a gejzírekben gazdag Thingvellir Nemzeti Parkot és a Gullfoss-vízesést – köti össze. Errefelé akár kipróbálhatunk egy forró vizű termálfürdőt, vagy megnézhetünk egy geotermikus üvegházat is.

Ezt követően rátérhetünk a déli útszakaszra, ahol elsősorban vízesésekkel és gleccserekben gazdag tájakkal találkozhatunk. Kedvelt megállónak számít a Seljalandsfoss, valamint a Skógafoss-vízesés is, de itt található a fekete homokos partjáról híres Vík (és a Reynisfjara strand) is.

Ezek után megnézhetjük Dyrhólaey és Reynisdrangar sziklaképződményeit, mígnem utunk Jökulsárlón gleccserekkel határolt lagúnáját, illetve a gyémántszerű jégformációkkal tűzdelt Diamond Beach partjait nem keresztezi.

A vezetés szerelmeseinek persze nem csak Izlandot érdemes bejárnia: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Kelet

Izland keleti partjain apró halászfalvak és jóval nagyobb fjordok várják az autós látogatókat: itt érdemes lehet egy jeeptúrába is beruházni, ugyanis egy ilyen keretében az ország teljesen más oldalát is felfedezhetjük. A túrán folyókon, vízeséseken és hegyvidéki tájakon visznek minket keresztül – az egyik legszebb pontnak pedig a Hengifoss-vízesés számít.

Erre található a művészeti központként funkcionáló Seyðisfjörður települése is, ahol minden év júliusában egy művészeti fesztivál, a LungA is helyet kap.

Észak felé haladva elérkezünk majd a Mývatn-tó vulkanikus környékére, ami a Krafla vulkántól kezdve a Hverfell kráterein át egészen a Skútustaðir természetes gázkitörések és láva formálta térségével büszkélkedik. A Mývatn-tónál tehetünk egy kis kitérőt, ugyanis itt kanyarog a Gyémántút is, aminek a környékén sárfürdőzésre, termálfürdőzésre és bálnalesésre is van lehetőségünk.

Ebben a régióban, a Vatnajökull Nemzeti Park északi részén helyezkedik el a Jökulsárgljúfur vulkanikus területe is, ami a kirándulók számára egy igazi paradicsomot jelent – persze a helyi vezetők segítéségét is igénybe vehetjük, Ásbyrgiban például egy látogatóközpont is van.

Fotó: Shutterstock

Goðafoss-vízesés

Nyugati irányba haladva Izland egyik legnépszerűbb látványoságához, a Goðafoss-vízeséshez juthatunk el, de itt rejtőzik Akureyri városa, amit „Izland északi fővárosának” tartanak.

Innen kétféle lehetőségünk van: vagy továbbmehetünk a Ring Roadon Skagafjörður hágókban és folyókban gazdag farmos területére, vagy a part mentén haladva meglátogathatjuk a Trollok félszigetét, ami meredek szikláiról és fjordjairól ismert.

Izlandon van az egyik legmagányosabb hotel is: A világ 6 távoli szállodája, ha elegünk van mindenkiből

Nyugat

A szigetország nyugati részén járva Eiríksstaðir-nál megismerkedhetünk a viking kultúrával, és kipróbálhatjuk milyen a térségben lovagolni. Egy kis felfedezéshez bejárhatjuk a Snæfellsjökull Nemzeti Park madarakban, zöld völgyekben és vulkánmezőkben bővelkedő térségét, majd Arnarstapi és Lóndrangar szikláiról is lenézhetünk. Ekkor már nem leszünk messze Reykjavíktól, ahonnan még utolsó kényeztetés erejéig elvezethetünk a közeli Kék Lagúnához is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET