Isteni forró italok a termoszba outdoor programokhoz!

Belülről melegít, energiát ad és még finom is.

hot drinks forro ital
Fotó: Getty Images

Persze, legjobb frissen a hüttében elkortyolni a kedvenc italunkat, de ha kirándulás vagy sportolás közben nincs a közelben büfé vagy vendégház, akkor már indulás előtt gondoskodunk kell a védőitalról.

Különleges „teák"

A klasszikus fekete, zöld, vörös teák is szuper italok és a mézes-citromos gyümölcstea is csodákra képes, ha már átfáztunk, de ha most extrábbra ötletünk is van. Ezeknek a főzeteknek alacsony a kalóriatartalma, viszont kedvező hatásuk miatt kifejezetten jól jöhet hidegben. (De van a listán olyan kávé és kakaóital is, ami kiválthat egy étkezést is akár.)

Kurkuma-gyömbér ital

Ennek az italnak ájurvédikus hatása van, és a Himalájában is hasonló forró koktéllal melegednek a hegyen élők. Fél liter vizet forralj fel 1 púpos evőkanál kurkumával és egy evőkanál reszelt gyömbérrel. Szűrd le, ha kicsit kihűlt, csurgass bele 2 evőkanál mézet és csavard bele fél citrom levét. Ez az ital akkor is jó, ha úgy érzed, kicsit meghűltél, mert antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van, plusz élénkít, felpörget.

Majdnem forralt bor

Ez a gyerekbarát forró ital alkoholmentes, de nagyon hasonló az íze, mint az igazi forralt bornak. Kékszőlő vagy sima szőlőlevet forraljunk fel, tegyünk bele egy rúd fahéjat, pár szem borsot, pár szem szegfűszeget, narancs- és citromkarikákat. Amikor felforrt, azonnal zárjuk el, szűrjük le, és mehet is a termoszba. Mivel a szőlőlé nagyon édes, nem kell cukrot vagy mézet tenni bele.

Fotó: Unsplash

Kávé egy kis extrával

Ha ragaskodsz a koffeinhez, akkor kár a jól bevált kávét lecserélni másra, ráadásul már rengeteg alternatív verzióban is elkészíthető növényi tejjel, olajokkal, fűszerekkel, mézzel, na és persze alkohollal.

Kardamomos latte

Ennek az indai fűszernek kellemes az aromája, kakaóhoz és kávéhoz is illik, melegítő hatása van, emellett antibakteriális, emésztést segítő és méregtelenítő hatású a benne található mangánnak köszönhetően. A mangán egyébként csökkenti az izületi fájdalmakat, gyulladásokat is, tehát ha van sérült izületed, akkor szintén jó választás a kardamom. Sportoláshoz kiváló, de egy hegyi séta vagy kalandparkozás közben is szuper illatos-kényeztető forró ital lehet. Tehéntejjel és növényi tejjel is isteni keverék, kifejezetten jól illik a mandulatejhez. A kávét kardamommaggal főzzük le, így lesz a legintenzívebb az íze.

Amarettós kávé

Ezt a verzió zsírosabb, „laktatóbb", ha a kávéba egy kis tejszínt és mézet is teszünk. 3 deci kávéhoz öntsünk 2 cl amarettót, 0,5 dl tejszínt, 1 evőkanál mézet és jól keverjük el. Az mandulalikőr alkoholtartalma és a benne lévő 23 féle gyógynövény kivonata miatt remek melegítő ital, jót tesz vérkeringésnek de persze teljesítménysportnál vagy versenynél az alkoholos ital nem jöhet szóba, mert hosszú távon csökkenti a teljesítőképességet és a koncentrációt.

Fotó: Getty Images

Különleges kakaóverziók

Ahogy a kávé, a forró csoki vagy a kakaó is rengeteg energiát adhat korcsolyázás vagy más sport közben, a kalóriatartalma is több, de ez jó hír, mert akár egy étkezést is ki lehet váltani vele a hegyen.

Fahéjas-édesnarancsos forró csoki

A fahéj és az édesnarancsolaj melegít, emésztés segítő hatású, kimerültség esetén energizál, de nem pörget fel, mint a koffein. A fahéj és a narancs örök klasszikus kombináció, igazi téli illata és sütemény íze van. 3 dl forró csokiba tegyél 2 csepp édesnarancsolajat, egy kiskanál mézet, agávészirupot vagy barna cukrot, és keverd jól el egy fahéjrúddal, a termoszba tedd bátran bele a fahéjrudat, hogy jól kiengedje az ízét.

Chilis kakaó

Megunhatatlan, melengető és pörgető a chilis kakaó, amit szintén lehet vegán van sima verzióban készíteni. Ha növényi tejjel készíted, akkor a kókusztej passzol hozzá a leginkább. A forrald fel a 3 dl tejet, tegyél bele egy csipet szárított chilit, 1 kiskanál mézet vagy agávészirupot, 1 kiskanál kakaóport. Szűrd le és utána töltsd a termoszba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET