Irány a Mecsek! – Izgalmakban nem lesz hiány

Kilátók, kalandpark, barlantúra, mi kell még?

hinta
Instagram

Ha pécsi városnézés után egy kirándulás mellett döntöttünk, s túrázva fedeznénk fel a vidéket, az Országos Kéktúra ideeső, közel 40 kilométer hosszú szakasza remek választás.

Illusztráció: Fresh magazin

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala hosszában szeli át Dél-Magyarország egyetlen valódi hegységét. A 9. szakasz a nyugati hegységrészt segít felfedezni. A dél felé sok helyen élesen letörő, észak felé dombsággá szelídülő Nyugati-Mecsek lapos hátait, kis fennsíkjait járva végig Pécs közelében maradunk, mégis nomád erdei vándorlásban lehet részünk.

LÁTNIVALÓK:

Zsongor-kő

upload.wikimedia.org

Mecseki erdők

A félelmetes, vörös homokkőből felépülő szirt egy nagyobb sziklaformáció legmutatósabb darabja. A hegyoldalból előrenyúló szikla panorámája feledhetetlen: a mecseki erdők szélén Kővágószőlős és Cserkút terül el, távolabb a Dráva síkja nyújtózik. A bevállalósabbak egy tiszta nyári éjszakát is eltölthetnek a lapos hátú sziklákon.

Abaligeti-barlang

upload.wikimedia.org

Abaligeti-barlang

A kiépített, bevilágított barlang fél kilométer hosszan látogatható, teljes hossza pedig mintegy 1700 méter. Bátrabbaknak ajánljuk a mellette működő Denevérmúzeumot.

Mecsextrém kalandpark

www.instagram.com

Login • Instagram

A Dél-dunántúli Kéktúra 9. szakaszának Zobákpusztához közelítő része kissé egyhangúvá válik – ezt a menetelést dobhatja fel az erdei Mecsextrém kalandpark meglátogatása Árpádtetőn, ahová a TEKA (természetjáró kártya) tulajdonosai kedvezménnyel léphetnek be.

Gyopár kulcsosház, Zobákpuszta

termeszetjaro.hu

Gyopár kulcsosház

Igaz, nem glamping, de ha két napra megyünk, ideális szálláshely a túraszakasz végén. Az erdei tisztáson álló, han- gulatos épületben felszerelt konyha és meleg vizes zuhany egyaránt rendelkezésre áll, egyszerre akár 20 fő számára is.

Túrainfó

Egy napra kifejezetten kemény vállalás, a teljes szakaszt ideálisan két nap alatt javasolt végigjárni.

Start: Abaliget, vasútállomás
Cél: Zobákpuszta
Táv: 38 km
Időtartam: 2 nap (12 óra) Szint (fel): 1390 m
Szint (le): 1205 m
Nehézség: közepes
Vízvétel: a településeken

AMI MÉG ÉRDEKELHET