Az éhínség alatt született étel, ami ma már számos fogás alapját képezi

Az ír finomság története nagyjából kétszáz évre nyúlik vissza.

yellowmeal

A yellowmeal receptjének története az 1845-49-es ír éhínség idején terjedt igazán el, amikor is a parasztság fő élelemforrásának tekinthető burgonyát egy gombás betegség teljesen kipusztította. Az ételt azóta az ország határain belül sokféleképpen készítik el.


A kukorica alapú ír kenyér receptje az ír éhínség idején vált népszerűvé, ugyanis az embereknek olyan alternatív megoldást kellett találniuk a burgonyára, mely egyszerre tápláló és relatíve olcsó. A kukorica ebben az időben kéznél volt, a yellowmeal pedig egy olyan, kenyérhez hasonlító, szárított kukoricaszemekből készült fogás, ami „helyettesíteni” tudta a burgonyából készült, paraszti ételeket.

Ma az ír kenyeret általánosságban kétféleképpen szoktál elkészíteni. Az egyik, hagyományos verzió leginkább a zabkenyérhez hasonlít, míg a másikhoz szódabikarbónát és lisztet is hozzáadnak. Utóbbit inkább az éhínséget követő időszakban fogyasztották az emberek, amikor a fent említett két alapanyag árai már olcsóbbnak számítottak – areceptet egyébként máig tanítják az ír főzőiskolákban.

Nem feltétlenül gondolnánk, de a yellowmealt használják például olyan minőségi tacók, quiche-k vagy sós torták elkészítéséhez is, melyeket ma az Instagramon láthatunk viszont.

A japán koktélt se hagyjuk ki: Gin-tonik egy kis csavarral: így isszák Japánban a világ egyik legkedveltebb koktélját

A Vince egy receptet is hozott, mellyel akár otthon is elkészíthetjük a yellowmealt!

Hozzávalók:

  • 110 g yellowmeal (kukoricaliszt, kukoricadara vagy polenta);
  • 1 ek só;
  • ¼ ek szódabikarbóna;
  • 175 ml író;
  • 1 nagy kanál vaj.

Így készítsük el

  • Egy tálban keverjük össze a yellowmealt, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá az írót is. Egy kanál segítségével verjük fel a keveréket nagyjából 5 perc alatt.
  • Állítsuk a tűzhelyet közepes fokozatra (vagy lángra). Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd öntsük hozzá a keveréket. Ezt nagyjából 4-5 percig süssük, míg apró buborékok nem keletkeznek a felszínén.
  • Ezt követően a palacsintához hasonlóan fordítsuk meg az egészet, és süssük még nagyjából 3 percig.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET