Intelligens megoldások az állatok és a korallzátonyok megmentésére

Eljött az állat- és a környezetvédelem új korszaka.

korall halak
Fotó: Shutterstock

Ismerd meg azt a két természetvédő, vadvédelmi csoportot, akinek munkatársai minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a turizmus pozitívan befolyásolja az érzékeny ökoszisztémát, és a veszélyeztetett fajok megmentéséhez is hozzájáruljon.

Minél több korallzátonyt!

A Coral Vita környezetvédelmi cég társalapítói, Sam Teicher és Gator Halpern szerint a korallzátonyok, akár 1 milliárd ember megélhetését támogathatják, és a tengeri élőlények 25 százalékának biztosítanak élőhelyet, épp ezért óriási veszteség, hogy az elmúlt néhány évtizedben a karibi korallok több mint 80 százaléka teljesen eltűnt. A cég felismerve a problémát, a Grand Lucayan Waterway-en lévő farmján őshonos korallfajokat nevel, amelyeket visszatelepít a Grand Bahama déli partján található zátonyokba. A farmot személyesen is körbe lehet járni, és a tudományos folyamatokba is betekintést lehet nyerni a 20 dolláros belépőjegy megvásárlásával – így támogatva a természetvédelmi erőfeszítéseket. Az intelligens megoldásokkal dolgozó vállalkozás fő csapásvonala olyan helyreállítási szolgáltatások értékesítése ügyfelei számára, akik a turizmustól, a partvédelemtől és a halászattól függenek. A csapat tárgyalásokat folytat üdülőhelyekkel, utazási társaságokkal és helyi turisztikai szolgáltatókkal a nagyszabású koralltelepítések megtervezésére irányuló partnerségről, és remélik, hogy egy napon lehetőség nyílik biodiverzitási kreditek (virtuális árucikk a természetvédelemért) vásárlására, amivel a munkájukat finanszírozzák.

Fotó: Shutterstock

A fehér orrszarvúk védelmében

A kenyai Ol Pejeta Conservancy vadvédelmi szervezet jól példázza, hogyan járhat kéz a kézben a turizmus és a vadon élő állatok védelme. Az Ol Pejeta Kenya-hegyre néző területe számos tábornak és szafariháznak ad otthont. Itt a vendégek olyan veszélyeztetett fajokat láthatnak, mint a fekete orrszarvú, vagy a Grévy-zebra, de itt él a világ két utolsó északi fehér orrszarvúja is. A látogatók részt vehetnek az oroszlánok nyomon követésében és megfigyelésében, és találkozhatnak az orvvadászat elleni K-9 egységgel is. A vadvédelmi szervezet tudósainak fő célja a fehér orrszarvúk megmentése. Eddig 22 embriót sikerül létrehozniuk mesterséges megtermékenyítéssel, amelyeket beültetnek a fehér orrszarvú alfaj két helyettesítő nőstényébe. Az intelligens megoldásokon alapuló projekteken kívül a szervezet munkatársai szívükön viselik a fenntartható vízgazdálkodást és földhasználatot, rendszeresen építenek energiahatékony főzőkályhákat a helyi otthonok számára, és az őshonos fák szaporítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET