Ismét pályázhatnak a magyar fiatalok az ingyenes európai vonatbérletre

A DiscoverEU-programnak köszönhetően.

vonat
Újabb pályázati kör nyílik meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-programja keretében. Emiatt idén közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérleteket.


Idén is kiírták az ingyenes vonatbérletekre vonatkozó lehetőséget, melynek keretében mintegy 35 500 ingyenbérletet oszt ki az Európai Unió a fiatalok között. Az előzetes kvóta alapján a tizennyolc éves magyar fiataloknak ebből 779 jut majd, de a nagy érdeklődésnek köszönhetően a kvóta későbbi megemelésére is lehet számítani – áll az MTI közleményében.

A MÁV-hoz is várják a fiatalok jelentkezését: Utazós nyári munka: diákok jelentkezését várja a MÁV a Balatonnál

Fotó: Alexander Bagno / Unsplash

Az érdeklődő fiataloknak április végéig kell leadniuk jelentkezésüket az Európai Bizottság erre a célra létrehozott felületén.

Ebben a pályázati körben azok a fiatalok pályázhatnak, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek, ezt a két dátumot is beleértve.

Az uniós tagországok állampolgárai mellett ezúttal is pályázhatnak az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országokban élő fiatalok is – tehát Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból is lehetséges jelentkezni.

Fotó: Leon Bublitz / Unsplash

A nyertesek legfeljebb 30 napig utazhatnak majd ingyenesen Európában 2024 júliusa és 2025 szeptembere között.

A kilenc éve működő programban eddig több mint egymillió európai fiatal tudott ingyenesen utazgatni, Magyarországról pedig közel 30 ezren pályáztak. A kvóta értelmében eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a vonatbérlettel.ű

Fotó: Shutterstock
Az uniós program keretében kiválasztott fiatalok legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak,

a fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők kísérőket is vihetnek magukkal.

Annak érdekében, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek; buszt vagy kompot is használhatnak, de kivételes esetekben a repülőjegyekre is felhasználható az igazolvány.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET