A rejtélyes indiai templom, aminek a föld felett lebeg az egyik oszlopa

A templom egyik pillére nem érinti teljesen a földet, amire még nem született magyarázat.

indiai templom
Shutterstock

Az indiai Lepakshi településén található a Veerbhadra-templom, ami az ősi indiai építészet egy olyan csodája, amely a történészeket és az építészeket egyaránt zavarba ejti. A templom rengeteg turistát vonz évről évre, ami nem véletlen: a 16. századi falfestményei mellett a templom egyik pillére nem érinti teljesen a földet.

A Veerbhadra-templom emellett tele van a 16. századból származó ősi falfestményekkel és régészeti leletekkel, de az egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága egy függő oszlop, amely dacol a gravitáció törvényeivel.

Az oszlopot rengeteg rejtély veszi körül, ami nem véletlen, hiszen talapzata egyáltalán nem érintkezik a földdel. A talaj fölött pár centivel lebegő tartópillérek alá a turisták – a bizonyítás kedvéért – még ruhadarabokat is csúsztatnak, hogy szemtől szemben is megcsodálhassák az építészeti anomáliát.

Shutterstock

A misztikus oszlop keletkezése körül sok legenda kering, a tudósok a mai napig nem tudják megmagyarázni a jelenséget.

www.youtube.com

Hanging Pillar Mystery #lepakshi #shorts #trending #shortsfeed

Ez is érdekelhet: A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

Több elmélet is született már, amelyek megpróbálják megmagyarázni a különös jelenséget: az egyik szerint az oszlopot szándékosan alkották meg így, hogy demonstrálják a szakemberek fejlett építészeti képességeit és a templom stabilitását a lebegő oszlop ellenére.

Mások úgy vélik, hogy mindez egy tervezési hiba eredménye, és egyben bizonyíték arra, hogy az építészeti kiválóságra való törekvés során milyen baklövések is keletkezhetnek.

Több vélemény szerint valóban csak egy baki eredménye az oszlop, amit a tervezés során vétettek az építészek még közel 500 évvel ezelőtt.

www.instagram.com

Mivel a mai napig nincs pontos infórmáció arról, hogy a Veerbhadra-templom „lebegő oszlopa" hogyan jött létre, ezért továbbra is számtalan kutatót és kíváncsi látogatót vonz az épület.

Shutterstock

Az épület keletkezése körül több legenda is kering a helyiek között, ha már a tudomány jelenleg nem tud semmi magyarázattal előrukkolni. Az egyik mítosz szerint az épületet – és így az oszlopot is – isteni entitások építették azért, hogy bebizonyítsák mindenható erejüket a földi halandók számára.

(Helló Magyar, Ancient Origins)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET