És te úsznál a medúzatóban?

Több százezer ártalmatlan medúza között lebegni csak jó lehet. Vagy nem?

Fotó: Getty Images

Érdekes, hogyan kerül egy szinte zárt sós tóba ennyi medúza, melyek szinte csapdában esnek ezen a csodás helyen, az emberek pedig örömmel úszkálnak az ártalmatlan állatok között.

A híres medúzató Palauban van, mely szigetcsoport a Karolina-szigetek legnyugatibb részén helyezkedik el. Az államot 241 sziget alkotja, a nagyobbak vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallzátonyok, és mindössze 12 lakott. A trópusi éghajlatú köztársaság elsősorban idegenforgalmáról nevezetes, a búvárok egyenesen imádják; nem csak a most bemutatott medúzákkal teli tó miatt, amely egyébként Koror közelében, Eil Malk szigetén található.

Csapdába esett szépség

Az aprócska arany medúzák egy, az óceán és a sós medúzató közötti kis csatornán keresztül úsznak be az állóvízbe, ám ezen a szűkületen visszamenni már nem tudnak, így gyakorlatilag csapdába esnek. Jó hír azonban, hogy az állatok tüskéi olyan picik, hogy nem jelentenek veszélyt az emberre, csípésüket nem is érezzük. Ilyen egyedülálló búvárhely nincs még egy a Földön, ahol ilyen sok medúza között úszhatnánk anélkül, hogy az érintésüktől bajunk esne. A Karolina-szigeteken még 70 hasonló, tengerből kialakult tó található, de ilyen természeti különlegességgel egyik sem büszkélkedhet.

Érdekesség, hogy az óceániai medúzató 12 ezer éves, amit a tó mélységéből (30 méter) és az üledékek vastagságából becsülnek meg. Ebben a tóban 20 méter vastagon rakódtak egymásra a tengeri üledékek, létrejöttét pedig az utolsó jégkorszak végére teszik, amikor emelkedni kezdett a tengerszint és a víz elárasztotta a jelenlegi medúzatónak otthont adó mélyedést.

Ilyen együtt úszni több százezer medúzával:

youtu.be

Swim Safely with Thousands of Jellyfish
AMI MÉG ÉRDEKELHET