2023-ra felújítják a római Colosseumot

Új, fenntartható padlót kap a római amfiteátrum.

Fotó: Milan Ingegneria

Olaszország és az egész világ egyik leglátogatottabb látványosságát, a Colosseumot évek óta renoválják, egy olasz cég pedig egy igen haladó, fenntartható és praktikus padlót épít az amfiteátrumba, hogy az még tovább ilyen jó állapotban fennmaradhasson. A tervezéskor az is fontos szempont volt, hogy a turisták számára továbbra is nagy élmény legyen az ókori aréna látogatása.

Nyitott vagy zárt küzdőtér?

Fotó: Getty Images

A Colosseum a felújítás előtt

Az arénát Vespasianus császár építtette az 1. században, a munkálatok i.sz. 72-ben kezdődtek és i.sz. 80-ban készült el a monumentális épület a Forum Romanum délkeleti végén. Az ókori aréna földszintje a 19. század óta szinte teljesen hiányzik, hiszen akkor az olasz régészek úgy döntöttek, hogy így mutatják meg Colosseum föld alatti alagutait és folyosóit. 2010 óta a föld alatti részt is megnyitották a látogatók előtt, ám az épület állagromlása egyre jobban felgyorsult. Olyan megoldást kellett találni a felújítás közben, hogy a látogatói élmény ne csorbuljon, de az épület se rongálódjon feleslegesen. 2014 óta az Olasz Kulturális Minisztérium azzal a gondolattal játszott, hogy újból padlót helyez el a Colosseum földszintjén, ami egyébként az ókorban a küzdőtér volt.

2023-ban jön az újdonság

Fotó: Milan Ingegneria

Látványtervek a megújuló, visszahúzható padlóról

Békeidőben a Colosseum évente 7,9 millió (2019-es adat) turistát vonz, még letakarva, a felújítások alatt is rekordszámú látogató érkezett az amfiteátrumba. Az Olasz Kulturális Minisztérium 7 év gondolkodás után végre kiírta a pályázatot a Colosseumra és egy milánói tervezőcég, a Milan Ingineria nyerte el az építés jogát. A tervek szerint 2023-ra készül el a fenntartható, csak természetes anyagokból készülő, visszahúzható padlózat, amely közel 18,5 millió euróba kerül majd.

A Colosseum május eleje óta újra nyitva van, de korlátozták a látogatók számát, ezért érdemes előre online jegyet váltani a Colosseumba és a Forum Romanumba is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET