Parfümök és meztelen nők – a Prado egyedülálló, illatos kiállítása

A spanyolok illatinstallációval kísérik a híres, középkori festményt, A szaglást.

Fotó: Getty Images

Jan Brueghel és Peter Paul Rubens közös alkotásához, A szaglás című festményhez a madridi Pradóban különleges installációt készítettek. Nem mindennapi program lehet, ha madridi kiruccanáson töröd a fejedet, ezt semmiképp ne hagyd ki!

A madridi Academia del Parfume nonprofit egyesület célkitűzése, hogy a parfümöket művészetként mutassa be, azaz a művészeti ismereteink része legyen az illatok, az illóolajok ismerete. Azt állítják, a parfümök keverése is művészet; ezt hivatott népszerűsíteni a nem mindennapi tárlat. A Prado és a nonprofit egyesület közös munkájából pedig egy igen érdekes projekt született, hiszen Rubens és Brueghel közös festményéhez illatkompozíciókat is kiállítanak a madridi nemzeti múzeumban.

Öt érzékből kettő

A flamand festőmestereket spanyolországi utazásaik során teljesen más hatás érte, mint Észak-Európában, ami a két művész korszakaiban is meglátszik. Rubens és Brueghel az Öt érzék című képsorozatának egyike elmét, A szaglás című festmény tanulmányozva most beleszagolhatunk a festményen szereplő növények illatába.

A híres festményen látható kertben összesen 80-féle virágot különböztettek meg a művészettörténészek, ami alapján az Academia del Parfume összeállította a festmény hangulatát uraló, 10 elemből álló illatrepertoárt. Gregorio Solára parfümőr ugyanakkor nemcsak önálló virágillatokat állított ki, hanem illatkreációkat is, mint például annak a kis csokornak az illatát, amit a festményen szereplő nő a kezében tart. A július elejéig látható tárlat a Prado flamand gyűjteményét bemutató állandó tárlathoz kapcsolódik, amelynek keretében nemcsak A szaglás található meg, hanem az ötrészes képsorozat többi alkotása is: A látás, A tapintás, A hallás és Az ízlelés is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET