Minden, amit III. Károly koronázásáról tudni érdemes

Az biztos, hogy nem egy szokványos londoni hétvégére kell számítani!

brit zászló korona
Fotó: Shutterstock

III. Károly megkoronázására 2023. május 6-án, szombaton kerül sor Londonban, és ezzel hivatalosan is új korszak kezdődik az Egyesült Királyságban. Az eseményt nyolc hónappal azután rendezik meg, hogy Károly trónra lépett édesanyja, II. Erzsébet királynő halálakor, tavaly szeptember 8-án. Minden fontos infó egy helyen III. Károly király koronázásáról.

Az óriási brit eseményre jó előre fel kell készülni, ha éppen akkor járnál Londonban, vagy pont emiatt utazol az angol fővárosba. Amire biztosan számíthatsz: tömegre, Károlyt ábrázoló ajándéktárgyakra az üzletekben, zenés programokra, hangulatos piknikekre, és természetesen látványos tűzijátékokra. A biztonság kedvéért és a könnyebb tervezhetőségért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a nagy napról.

Itt lesz a koronázás:

Westminster apátság.

Ki nézheti meg a koronázást?

A ceremónia helyszínére csak az a nagyjából 2000 fős vendégkör léphet be, aki erre előzetesen meghívót kapott, viszont az egész eseményt élőben közvetíti a BBC, akárcsak II. Erzsébet 1953-as megkoronázását.

Így lehet eljutni a királyi körmenetre:

A Westminster, a The Mall és a Buckingham-palota környékén minden utat lezárnak május 6-án, és már az azt megelőző napokban, de a tömegközlekedési eszközök várhatóan ugyanúgy járnak majd.

Fotó: Getty Images

A Gold State Coach, vagyis a királyi aranyhintó

III. Károly brit király és Kamilla királyné a koronázásra a modernebb Diamond Jubilee State Coach-csal megy majd, koronázás után pedig a fenti, tradicionális, régebbi királyi hintóból integetnek majd London utcáin.

Közlekedés:

A Buckingham-palotához legközelebbi vasútállomások a Victoria Station és Charing Cross. Érdemes mindig csekkolni az aktuális járatinformációkat – késés, zsúfoltság stb. – Transport for London (TFL) útvonaltervezőjét online vagy az alkalmazáson keresztül.

Erre számíthatsz még a hétvégén:

Május 7: különleges koronázási koncertet tartanak a windsori kastélyban, amelyet élőben közvetít a BBC. Egy korábbi, februári sorsolás alkalmával 10 ezer jegyet osztottak szét erre az eseményre a lakosság körében.

Itt fellép a 74 tagból álló Coronation Choir kórus, amely az Egyesült Királyság egész területéről származó közösségi kórusok énekeseiből áll, beleértve a menekültkórusokat, a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS kórusát, valamint az LMBTQ-közösségekből összeállt énekegyüttest.

Eddig biztosan fellép Lionel Richie, a Take That, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench is, de további nagy nevekre lehet még számítani. Ezen kívül lesznek még táncos műsorok és látványos lézer-és drónfény-show-k is.

A király kérése:

A különleges napon a király mindenkit arra kér, csatlakozzon a Big Help Out programhoz, támogatva és segítve a helyi jótékonysági szervezeteket. III. Károly többször is hangsúlyozta, aki csak teheti, segítse önkéntes munkájával a rászorulókat, például olyan szervezeten keresztül, mint a Királyi Önkéntes Szolgálat (Royal Voluntary Service).

Abban biztos lehetsz, hogy ezen a hétvégén minden helyi és turista a koronázást fogja nézni. Azonban a tavalyi évtől eltérően – amikor szinte megállt az élet II. Erzsébet temetésén és a nemzeti gyász napjain – most minden szokásos hétvégi tevékenység ugyanúgy zajlik majd. Ennek fényében a május 6-ára tervezett sportesemények is meg lesznek tartva. Azonban a túlterhelt rendőri erőforrások miatt néhány esemény átkerülhet másnapra, május 7-ére, vagy még későbbre.

Fontos információ:

A Westminster Abbey április 25-től május 8-ig biztosan zárva tart.

Tüntetők:

A koronázás éppúgy nevezhetők politikai, mint vallási eseménynek, így természetesen óriási vitákat szül. Bőven számíthatsz a #NotMyKing hashtaggel ellátott plakátokra, pólókra, zászlókra, illetve több tüntetőre is, akik tiltakozásukat fejezik ki a nagy napon.

Ott lesz Harry és Meghan?

Talán ez a kérdés foglalkoztat mindenkit a legjobban, de kevés esély van arra, hogy megjelennének, hiszen Harry januárban kiadott könyve, a Tartalék (Spare) nagyon nagy vihart kavart. Sokan azt gondolják, hogy Károly koronázása egyfajta lelki újrakezdés lehet a család és az egész ország számára.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET