Amikor fürdeni is tilos – kezdődik a Holdújév

A kínai újév, hasonlóan a mi télűző farsangunkhoz, Ázsiában a tavasz ünnepét jelenti és számtalan érdekes szokás kapcsolódik hozzá.

chinese new year
Fotó: Getty Images

Piros alsónemű, új ruhák, kandírozott gyümölcs, földimogyoró, lótuszvirág – néhány jellegzetes hagyomány a kínai újév kapcsán, amelyeket itthon is kipróbálhatunk.

Idén február 12-re esik a kínai naptár első napja, vagyis akkor kezdődik a Holdújév, ami nemcsak Kínában, de Koreában, Japánban és Vietnámban is az egyik legfontosabb ünnepnek számít. A kínaiak mindig a hivatalos naptárból tudják meg, mikorra esik a Holdújév, akárcsak nálunk a húsvét.

Tavasz ünnepén (a kínaiak így emlegetik) összegyűlik az egész család, és megajándékozzák egymást.

Előtte alaposan kitakarítják a házat, ha belefér, még is ki is meszelik, így tisztítva meg az elmúlt év ártalmas hatásaitól. Holdújév napján viszont szigorúan tilos kivinni a szemetet, takarítani, mosni, sőt tisztálkodni is. Ráadásul kínosan kerülik a „négyes" számot, ha kell, inkább körülírják, mivel a négy, azaz a sí nagyon hasonlít a halál szóhoz.

Minden, ami piros

Fotó: Unsplash

Ilyenkor minden pirosba borul: piros színű zászlókkal és lampionokkal díszítenek fel szinte minden ünnepi helyszínt, a programokat pedig a pompás látványt nyújtó lampionfesztivállal zárják.

A piros a jólét, a bőség, a szerencse színe – ezért minden díszítés, csomag, doboz ebben a színben pompázik.

Úgy tartják, akinek a kínai állatövi jegye éppen beleesik az ünnepbe, piros fehérneműt kell viselni, hogy ne érje szerencsétlenség. Tehát idén a Bivalyok készüljenek új, szerencsehozó alsóneművel!

Szimbolikus ételek

Fotó: 123rf

Jiaozi, tradicionális töltött tészta

Az ünnep alkalmából szénhidrátban- és cukorban is gazdag ételek kerülnek az asztalra, amelyek a következő évre boldog, édes életet biztosítanak. Ilyenkor a jellegzetes nyolcszögletű tálcán feltűnik a kandírozott gyümölcs, rizspuding, és különböző rizslisztből készült sütemények. A hosszú, egészséges élet reményében esznek magvakat (leginkább földimogyorót), és kizárólag szárított tofut – mivel a friss tofu fehér színe a gyászra utal. Gyakori a jiaozi fogyasztása, mely egy apróra vágott hússal és zöldségekkel főtt tésztabatyu. Ezt együtt készíti el a család, ami az összetartozást, boldogságot jelképezi. Előkerül továbbá a gazdagságot jelképező tengeri moszat és a fiúáldást ígérő lótuszvirág is. De a tradíciók közé tartozik az új ruhák vásárlása is, amely a tiszta lapot szimbolizálja az új évben. Ahogy már korábban említettük, a piros fontos üzenetet hordoz, ahogyan aranyat is szívesen viselnek ebben az időszakban – a hagyomány szerint ez a szín szintén gazdagságot, jólétet hoz viselőjének.

AMI MÉG ÉRDEKELHET