Így szállíts autóval szabályosan sporteszközöket!

7 tanács, hogy problémamentesen és biztonságosan vihesd magaddal az összes eszközödet.

Fotó: Shutterstock

Sokan el sem tudják képzelni a nyaralásukat sportolás, mozgás nélkül, ezért magukkal viszik a saját sporteszközeiket: SUP-ot, szörfdeszkát, kajakot, búvárfelszerelés... Lássuk, hogyan érdemes biztonságosan szállítani ezeket az eszközöket!

A több, mint három méter hosszú szörfdeszka vagy egy teljes összes búvárfelszerelés autós szállítása tud fejtörést okozni, elég az eszközök helyigényére gondolni. Az alábbiakban hét tippet adunk ahhoz, hogy sima ügy legyen a szállítás.

1. JÓL ÁTGONDOLT, RENDEZETT CSOMAGTARTÓ

Alapvetően mindent, amit csak lehet, a csomagtartóba kell bepakolni és ott biztonságosan rögzíteni. Fontos a rakomány egyenletesen elosztása is, hogy az esetleges egyoldalú terhelés ne mozdítsa ki az autót az egyensúlyából. Ha az autó hátsó üléspadja két részletben lehajtható, vagy középső ülés rendelkezik kihajtható rekesszel, a szörföt anélkül helyezhetjük a csomagtérbe, hogy az egész üléssort le kellene hajtanunk.

2. A RAKOMÁNY MEGFELELŐ RÖGZÍTÉSE

Szörf és búvárfelszerelés esetében, a balesetek elkerülése érdekében, az evezőket és az oxigénpalackokat biztonságosan kell rögzíteni a csomagtartó belsejében. Az állószörf orrának előre kell néznie, és az eszközt egy hevederrel a rögzítőfüleknél a csomagtér mindkét oldalához rögzíteni kell. Az oxigénpalackot le kell fektetni, merőlegesen az ülések vonalára úgy, hogy a palackok ne gurulgassanak, továbbá a hevederekkel is rögzíteni kell őket.

3. TEDD A SZÖRFDESZKÁT A TETŐCSOMAGTARTÓRA!

Noha csábító lehet a szörföt az autóban szállítani, de ez nem biztonságos, és sokszor nem is oldható meg, mivel baleset esetén a szörf előrecsapódhat a járműben. Mindezen túl, akár meg is bírságolhatnak emiatt. A szállítás legjobb módja a szörfdeszka megfelelő rögzítése a tetőcsomagtartón. A deszkát a tőkesúllyal felfelé, a gépkocsi elülső része felé pozícionálva kell elhelyezni, hogy megakadályozzuk az autón a hátra és előre csúszkálást. A deszka biztonságos rögzítéséhez, illetve a sérülések elkerülése érdekében ajánlatos olyan szörfdeszka kiegészítőt használni, amely egyaránt rögzíthető a tetőcsomagtartóval rendelkező, vagy az anélküli autókra is.

4. HA SZÜKSÉGES, SZERELJ FEL FIGYELMEZTETŐ-JELZÉST

Az általános szabály az, hogy a tetőcsomagtartón szállított tárgy hossza nem haladhatja meg a jármű hosszát. Az autó típusától függően azonban az állószörf deszka egy kissé kilóghat. Ebben az esetben csak az autó hátulján lóghat túl, és ki kell tenni a V-20 jelet. (piros-fehér csíkos tábla) a teher leghátsó pontján.

5. ELLENŐRIZD A GUMIABRONCSOKAT!

Az autónál az összes hozzáadott súlyt figyelembe kell venni. A jármű utasaival, a csomagtartó tartalmával, a 15 kilós, 10 literes oxigénpalackkal és a 10 kilós deszkával az abroncsnyomás megváltozhat. Éppen ezért az első indulás előtt ellenőrizd a nyomást egy mérővel (ezt megteheted például a MOL-töltőállomásokon), és azt igazítsd a gépkocsi tényleges súlyához. A nyomás hiánya, vagy a túlnyomás defektet okozhat, és mint ilyen, balesetveszélyes, ügyeljünk tehát a megfelelő guminyomásra.

youtu.be

Water sports: this is how you should load your car

6. ÁLLÍTSD BE A SEBESSÉGET

Amint elindultál, próbálj meg állandó sebességet tartani, amely a megpakolt tetőcsomagtartó miatt legyen alacsonyabb a szokásosnál. Kerüld a hirtelen gyorsítást vagy fékezést. Amikor szörfdeszkát vagy egyéb nagyobb tárgyat szállítunk az autó tetején, a légellenállás miatt az orr gyakran kissé fel-le mozog, vagy az egyik oldalról a másikra billeg. Ilyenkor állj meg egy biztonságos helyen, és rögzítsd jobban a deszkát, egyúttal valamennyi további rögzítési pontot is ellenőrizve.

7. MEGFELELŐ KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

A hozzáadott súly befolyásolja a gépkocsi fékezési idejét, ezért fontos megnövelni a követési távolságot. Az adaptív sebességszabályozó (ACC) rendszerek, amelyek már széles körben jelen vannak a mai autókban, segítenek a vezetőnek abban, hogy a gépkocsi vezetését saját igényei és a forgalmi viszonyok szerint szabályozza.

AMI MÉG ÉRDEKELHET