Így lehetsz produktívabb nyaralás után

Ha te is szeretsz utószezonban, a simogató napsütésben nyaralni, akkor ez a cikk neked szól!

Fotó: Shutterstock

Az első hét mindig nehéz a munkában egy hosszú vakáció után, de ha előre felkészülsz rá, könnyebben zökkenhetsz vissza a dolgos hétköznapokba.

Akár hegyet másztál és kirándultál a barátokkal, akár sütteted a hasadat a tengerparton a családdal, a visszatérés soha nem egy szívderítő élmény. Talán azért sem, már az első nap mindenki azt várja tőled, hogy kipihenten, mosolyogva vágj bele a rád váró feladatokba úgy, hogy lélekben még mindig a parton koktélozol. Azonban, ha még indulás előtt alaposan felkészülsz az első munkanapra, illetve hazaérkezéskor visszaállítod az agyad, meg sem kottyan a visszarázódás.

Még mielőtt…

Az út előtt írj egy rövid listát az első nap teendőiről, így nem érzed majd káosznak a napot, amikor azt sem tudod hirtelen, mihez kapj. Ebbe nyugodtan beleírhatod a szennyes ruhák kimosását is, de ha nem sürgős, azt inkább halaszd a következő napra. Az a lényeg, hogy ne akard rögtön kitakarítani az egész házat, minden e-mailt elolvasni és kigyomlálni a kertet. Az alapteendőket írd össze egy papírra, vagy gyűjtsd a telefonodba, és tekints úgy rá, mintha egy ajándékot adnál magadnak a jövőre – éppen ezért legyél kíméletes magaddal! Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok, és ha úgy érzed, fáradt az agyad, nyugodtan könnyíthetsz rajta.

Legyél rugalmas!

Fotó: Shutterstock

Nyilván te is úgy képzeled majd a nyaralás utáni első napokat, hogy bronzbarna bőrrel, sziporkázó gondolatokkal nyűgözöd le a főnöködet, de soha nem lehet előre megjósolni, hogy megy ez élesben. Könnyen lehet, hogy pont megbetegedett egy kollégád, akit helyettesíteni kell, esetleg home office-ban elmegy az internet. Mindig adj magadnak egy kis mozgásteret, és ha kell, kérj egy kis időt a felettesedtől, hiszen ha kapkodsz és idegeskedsz, az senkinek sem jó.

Játék a napokkal

Ha megteheted, próbálj meg egy napot hagyni magadnak otthon a visszatérésre, így megvan az az előnyöd, hogy minden elvárás nélkül készülhetsz fel a rád váró feladatokra, és nem úgy esel be a másnapi értekezletre, hogy azt sem tudod, melyik földrészen vagy. A legjobb, ha pénteken térsz vissza a nyaralásból, hogy legyen időd kipakolni, mosni, bevásárolni és hozzászokni az otthoni élethez. Az is remek technika, hogy bár a főnököd tudja, hogy már dolgozol, e-maileket akkor még nem fogadsz, tehát hivatalosan plusz egy napig leszel házon kívül.

Otthon és távol

Az utazás alatt szerezz be pár olyan dolgot, ami a nyaralás hangulatára emlékeztet és az érzékeidre hat: lehet az egy illatos szappan, gyertya, egy finom, autentikus bor vagy egy finom tea is. Ezzel felidézheted a szuper emlékeket, de közben otthonra is becsempészel egy kicsit a nyaralás feelingjéből!

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET