A Balaton hangulata bárhol a tiéd lehet

Inspiráció, szórakozás, zenei- és olvasási élmény – a magyar tenger esszenciája.

Fotó: Facebook

Ha már nagyon mennél, de még várnod kell; ha épp úton vagy odafelé; vagy ha már ott pihensz a parton – merülj el a semmihez sem hasonlítható igazi balatoni hangulatban! Filmeken, dalokon és könyvek lapjain keresztül.

Hallgasd meg! – Pál Utcai Fiúk: Balatonszepezd

Bár idén nyáron nélkülöznünk kell majd a szuper zenei fesztiválokat, miért ne lehetne fesztiválhangulatunk otthon, az autóban ülve vagy egy minikoncerten? A Pál Utcai Fiúk Igazán ez minden című lemeze 11 évvel az előző albumuk után, tavaly novemberben jelent meg, így egyelőre nem mutathatták meg teljes valójában a fesztiválozóknak, de jó pár szám már ismerős lehet a koncertre járó közönségnek. Az egyik ilyen például a Balatonszepezd című dal is, egy igazi nyári, elvágyódós sláger, amelyet már egy hallgatás után együtt fogunk énekelni a lejátszóval. (A koncertek időpontjairól és a koronavírus miatti programváltozásokról itt tájékozódhatsz, ha élőben is meghallgatnád a zenekart.)

Kép: 21.század Kiadó

Ezt olvasd el! – Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán könyvsorozat

Egy tó, öt kötet, egy történet. Tóth Gábor Ákos regénysorozata egy Balaton-parti kis faluba, Balatonszépére kalauzol minket, ide települnek át főhősei. A kanadai magyar házaspár azért érkezik Szépére, hogy felújítsa a romos kúriát, amelyet megörököltek. A Balaton-felvidéki családregény sok humorral, gasztronómiai kalandozással és életszeretettel átszőve mutatja meg nekünk T. G. Oaks és felesége szárnypróbálgatásait, beilleszkedését a falu életébe. Miközben lassan fény derül a birtok korábbi tulajdonosának rejtélyes múltjára, az olvasót magával ragadja az olykor Toszkánát idéző édesvízi mediterrán hangulat.

(21.század Kiadó, Az 5 kötet ára 11 960 Ft)

Fotó: Facebook

Ezt nézd meg: Balaton Method

Magyar zenei tabló egy egész estés filmbe csomagolva – így lehet a leginkább jellemezni a Balaton Method című 2015-ös filmet, amely 17 zenekar – köztük a Quimby, a Punnany Massif, Akkezdet Phiai és az Elefánt – és több száz zenész közreműködésével készült. A Szimler Bálint Filmszemle-nyertes rendező kezei közül kikerült zenés dokumentumfilm egyben az első olyan egész estés magyar mozi (85 perc), amely közösségi finanszírozás bevonásával valósult meg. Ha hiányzik a vízparti koncertélmény, ez a film biztosan segít, hogy újra felhőtlenül jól érezd magad, és átvészeld azt a pár napot, amíg ismét vagy végre élvezheted a balatoni nyár utolsó heteit.

Egy kis ízelítő a Balathon Methodból:

youtu.be

BALATON METHOD trailer
AMI MÉG ÉRDEKELHET