Hogyan legyen vírusmentes az autód?

Jobb, ha az autódban is figyelsz a higiéniára!

Fotó: Shutterstock

Köztudott, hogy a koronavírus gyorsan terjed zárt térben és ameddig nem vagy látnok, nem fogod tudni megmondani, hogy az útitársad, akit kedvességből haza dobtál éppen vírushordozó volt-e vagy sem. A kocsiban lévő tisztasághoz szerencsére nincs szükséged semmiféle varázserőre. Némi odafigyelés bőven elég lesz.

Levegőszűrő beépítése

Vannak dolgok, amikkel egyszerűen nem szabad spórolni. Ilyen a jó levegőszűrő koronavírus idején. A felső légúti megbetegedések kockázatát nagyban növeli a zárt térben való tartózkodás, ezért nagyon nem mindegy, hogy a kis eszköz csak világít, vagy közben vírusokat is öl. Számtalan megoldás létezik a beépíthető rendszerektől az elemes, hordozható megoldásokig. A lényeg, hogy olyan gyártótól vásároljunk, aminek szakterülete a levegő tisztítása és ne olyantól, ami 1 dollárért árulja.

A szellőzőrendszer karbantartása

Az előző bekezdéshez szorosan kapcsolódik az is, hogy a megvásárolt, vagy beépített rendszereket hogyan tartjuk karban. Mind a vírusok, mind a baktériumok szeretnek megtelepedni ezeknek a rendszereknek a belsejében, és ha már jól letelepedtek, szaporodásnak is indulnak. Rendszeres tisztítással és karbantartással nemcsak a levegő lesz jobb minőségű, de az eszköz is később romlik el.

Fotó: Shutterstock

Fertőtlenítő kendő és spray a kormányra

A brit tudósok mellett már mindenki más is kimutatta, hogy a legtöbb szennyeződés a telefonok képernyője mellett a kormányon gyűlik össze és mindennek tetejében még észrevehetetlen is. Ha meg szeretnéd szüntetni a kormányon kialakult zártkörű bulit baktériumok és vírusok részvételével, vegyél egy jó nagy adag fertőtlenítő kendőt és rendszeresen töröld át vele. Ezeket a kendőket szerencsére elég könnyű széttépni, úgyhogy azzal is tudsz spórolni, ha egy kisebb felületre csak egy harmad kendőt használsz el.

Rendszeres takarítás

Tudjuk, hogy sokan szeretnek üres üvegek és zacskók között utazni, de ezek is pont olyan tárgyak, amiken ki tudja, mennyi szennyeződés telepedett meg, amíg a gyártósor után kikötöttek az anyósülés alatt. A vírusok akár napokat is kibírnak az ilyen anyagok felszínén, úgyhogy célszerű összegyűjteni, és minden megállónál kidobni őket. Még jobb, ha saját csomagolót (textilzsákot vagy dobozt) viszel magaddal és eleve abba kérsz mindent, amit lehet (pl.: pékárut).

AMI MÉG ÉRDEKELHET