6 idilli túra libegővel

Fel lehet fogni könnyítésnek túrázás közben, de tulajdonképpen a felvonó a léleknek is jó.

Fotó: Getty Images

Magyarországon összesen 6 helyen lehet libegőzni, mindegyiknél csodálatos környezet vár, ahol könnyen lelhetünk szép kiránduló útvonalakra, vagy más programokra.

1. Zugligeti libegő, Budapest

Fotó: Instagram

A budapesti libegő a legrégebbi az országban, 1970-ben adták át. A Budai-hegységből tökéletes panoráma tárul elénk a felvonón utazva. A Normafára és a János-hegyi kilátóra is elsétálhatunk a végállomásról. A Normafán több túraútvonal közül is választhatunk. Mivel a libegőt rendszeresen lezárják néhány nap erejéig karbantartás miatt, érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy nyitva van-e éppen.

Infó: bkv.hu

2. Sástói libegő (Oxygen Adrenalin Park, Mátra)

Fotó: Facebook

Mátra-Sástó

Még csak 1 éves a Sástó és az Adrenalin Park közötti libegő, amely 450 méter hosszú, és a többi, hazai libegővel ellentétben, télen nincs nyitva. A kalandparkban játszótér, bobpálya és függőhíd várja a kirándulókat, a mesterséges Sástó körül tanösvényen sétálhatunk, ezen kívül természetesen a Mátra is szuper terep a hosszú kirándulásra: például a Kéktúra egyik hosszú szakasza is itt található.

Infó: adrenalin-park.hu

3. Kalandhegy, Eplény

Fotó: Facebook

Eplény

A Bakonyban található felvonópálya 1000 méter hosszú, utazhatunk rajta 4 és 2 üléses libegőben is. A KalandHegyen garantáltan az egész család jól szórakozik majd, és az is biztos, hogy mindenki kellőképpen el fog fáradni a nap végére. Ha mégsem lenne elég egy napra ez program, akkor a Cseszneki várat is ejtsük útba, de persze a legideálisabb, ha 2 napig maradunk a környéken, és akkor mindenre marad idő.

Infó: kalandhegy.hu

4. Lillafüredi Libegőpark

Fotó: Facebook

Lillafüredi libegő

A lélegzetelállítóan szép tájon a 606 méter magas Jávorhegyre szállítja a felvonó a kirándulókat, a libegőpálya hossza 1080 méter. A környéken kellemes túrát tehetünk a Fátyol-vízesésig, ha pedig különleges szállásra és kényeztetésre vágyunk, akkor a kultikus, felújított Palotaszálló a legjobb hely a maradásra.

Infó: libegopark.hu

5. Magas-hegyi libegő, Sátoraljaújhely

Fotó: Facebook

Zempléni kalandpark

Ez a leghosszabb libegő Magyarországon (1332 méter), a szintkülönbség csak 205 méter, de a kilátás fantasztikus. A Zempléni Kalandparkban csupa szórakozás vár – arról már írtunk, hogy itt van az ország egyik legjobb bobpályája, van egy extrém zipline (amit csak a legbátrabbaknak ajánlunk), de emellett lehetőség van végigbarangolni a tanösvényen, bevenni a kilátót vagy a park mászófalát. Ez a környék garantálja az igazi aktív hétvégét minden korosztálynak és minden edzettségi fokú kirándulónak.

Infó: zemplenkalandpark.hu

6. Mátraszentistván Sípark Panorámalift

Fotó: Facebook

Mátraszentistván Sípark

A felvonó 150 méteres szintkülönbséget tesz meg 500 méter hosszan, a kilátás pedig innen is csodás. A Sípark nincs egész évben nyitva, tehát érdemes mindig tájékozódni, hogy üzemel-e éppen vagy sem. Ha a közelben bármilyen sportesemény zajlik, akkor szinte biztosan beindítják, télen pedig mindig nyitva van. A közelben kirándulhatunk a Mátrában: a Kéktúra 19-es számú, legnehezebb útja is itt halad. Ez a Becske és Mátraverebély közti 73,9 km-es szakasz, amit persze nem egy nap kell letudni, a szintidő két nap. A kemény terep után tökéletes levezetés egy libegőzés.

Infók: sipark.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET