A Tesla még idén kijöhet a saját app store-jával

Megéri egy ilyen kis piacnak saját alkalmazás-boltot létrehozni?

Fotó: Shutterstock

Tavaly ősszel már 10 millió, csak villannyal működő autó gurult az utakon a világon, persze fél év alatt ez a szám csak nőhetett. A 10 millió autóból, kb. 2,5 millió Tesla van forgalomban, ami így önmagában elég nagy aránynak tűnik, de valóban megéri-e egy 2,5 milliós piacnak egy app store-t létrehozni?

A szoftver éve

A Tesla év elején már bejelentette, hogy 2022 a cégnél a szoftver éve lesz. Mit is jelent ez egy olyan hatalmas és progresszív cégnél, amely már most a legkomolyabb fedélzeti komputert építi bele az autóiba? A Tesla már eddig is fejlesztett saját programokat az autókba és néhány külső, szórakoztató app is elérhető, mint a Spotify, a Netflix vagy más játékalkalmazások is, azonban ezeket a Tesla programozói legyártották kifejezetten a Teslákra. A Tesla autókban található viszonylag nagy kijelző (38-45 centisek) is jó ok az appok Teslára alakításának, hiszen eredetileg a Google és az Apple a saját termékeinek méreteire fejleszti le az applikációkat, de nem ez az egyetlen ok. A techcég új célkitűzése, hogy bővíteni szeretné a saját applikációk kínálatát, ám olyan versenytársakkal kell versenyezniük, mint a Google és az Apple, amelyeknek már most is cégenként 2-3 millió letölthető applikációja van a piacon.

Fotó: Shutterstock

Saját kínálat

A Tesla tehát egy saját alkalmazás-boltot akar nyitni, ahol a már meglévő appok „Tesla-változatát" vásárolhatják meg a vevők. Úgy tűnik a Tesla nem kompatibilissé teszi az alkalmazásokat a saját eszközeire, hanem legyárt magának saját változatokat a már meglévő appokból. A sikerhez persze az kell, hogy elég vevő legyen ezekre az appokra, dehát az tudjuk, hogy Elon Musk, a Tesla elnöke nem kicsiben játszik, és mindig sokkal többet és jobbat vizionál, mint amit mi el tudunk képzelni.

Ahhoz hogy a Tesla app store sikeres legyen, egy teljes új üzletpolitikát kell kialakítani a cégnek, és nyilván nem minden típusú alkalmazás jöhet szóba egy autó app-kínálatában: a navigáció-, multimédia- és játékapplikációkon kívül mást nem lehet az e-autókban használni, de persze, az is lehet, hogy a Tesla mérnökei valami nagy dobásra készülnek, és nem is ezekben a keretekben gondolkodnak. Az biztos, hogy a techcég nagyon ügyel a biztonságra, talán nem kockáztat olyan szoftverekkel, amelyeknél a legkisebb esély is van arra, hogy kárt tesz a Tesla számítógépes rendszerében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET