4 népszerű európai úti cél, ahol drágább lesz az élet 2024-től

Egyre nehezebben bírják a sok látogatót.

turista

Az utazások lefoglalásában nagy szerepet játszik az úti cél megfizethetősége. A tömegturizmus jelensége viszont több desztinációnak is megnehezítette a mindennapjait, így ahhoz, hogy egyaránt megfelelő élményt tudjanak nyújtani a látogatók és a helyi lakosok számára, extra bevételre van szükségük.


Egyre több ország, illetve város vezeti be, vagy emeli a helyi idegenforgalmi adót, ami egy újabb kiadás az utazók számára, emiatt összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol 2024-ben több pénzt kell majd az utazóknak kiadni az utazásuk során.

Párizs – Franciaország

Fotó: Anthony Delanoix / Unsplash

Párizs, Franciaország

Franciaország fővárosa is emelni tervez a turistaadón. Párizsban jelenleg a legszerényebb szálláshelyeken 0,25 eurót (megközelítőleg 100 forintot), az ötcsillagos hotelekben pedig 5 eurót (körülbelül kétezer forintot) kell fizetniük a turistáknak egyetlen éjszaka után. Az összeg a szálláshely típusa mellett annak elhelyezkedésétől is függ.

A Time Out szerint 2024-re tett javaslat keretében mintegy 200 százalékkal emelne a város a turistaadó mértékén, így az öteurós összeg helyett a díj egy ötcsillagos szálloda esetében 11 euróra (nagyjából 4300 forintra) is emelkedhet.

Ráadásul az olimpia is hatással van a 2024-es nyaralásokra: Brutális szállásdíjakra lehet számítani Párizsban a közelgő olimpia miatt

A poloskákról nem is beszélve: Párizsi poloskainvázió: hogyan védekezzünk az ágyi poloskák ellen?

Amszterdam – Hollandia

Fotó: Massimo Virgilio / Unsplash

Amszterdam, Hollandia

Az Amszterdamba utazóknak jövőre 20 eurónál is többet kell majd fizetniük egy-egy vendégéjszaka után. Ez átlagos szobát tekintve így az eddigi 15,25 euró (körülbelül 5900 forint) helyett jövőre 21,8 eurót (nagyjából 8500 forintot) kell majd fizetniük a látogatóknak egyetlen éjszaka után. Hajós utak esetében az adó mértéke 8 euróról (körülbelül háromezer forintról) 11 euróra (megközelítőleg 4300 forintra) fog növekedni.

A holland főváros nem aprózza el: Amszterdam emelne a turistaadón, az összeg Európa legmagasabbja lehet

Izland

Fotó: Tom Podmore / Unsplash

Thingvellir, Izland

A relatíve kicsinek mondható szigetre utazó turisták száma az elmúlt évtizedben 400 százalékkal megnövekedett, mára pedig évente mintegy 2,3 millió turista fordul meg az országban.

A turistaadó bevezetését többek között azért fontolgatja az izlandi kormány, mert a sok látogató egyre jobban megterheli az ország infrastruktúráját és a szolgáltatási szektort is. A díj értékéről egyelőre még semmit sem lehet tudni, Katrín Jakobsdottír miniszterelnök elmondása szerint azonban nem kell óriási összegekben gondolkozni.

A legfontosabb céljuk ezzel persze a természet védelme: Izland megóvná természeti kincseit, bevezethetik a turistaadót

Velence – Olaszország

Fotó: Kit Suman / Unsplash

Velence, Olaszország

Velence városvezetése hivatalosan is elfogadta az egynapos turisták megadóztatásáról szóló tervezetet. A regisztrációs rendszert 2024 tavaszi, illetve nyári hétvégéin tesztelik majd. A Velencébe látogató turistáknak muszáj lesz jövőre regisztrálniuk az olasz rendszerbe, ám a különdíjat csak azoknak a turistáknak kell megfizetniük, akik egyetlen éjszakát sem terveznek eltölteni a városban.

Az turistaadó mértéke a szezonokhoz lesz igazítva: a kevésbé forgalmas időszakokban elég lesz 3 eurót (körülbelül 1200 forintot) megfizetni, míg a durván forgalmas időszakokban ez az összeg 10 euróra (nagyjából négyezer forintra) rúg majd.

A teendőkről itt olvashatunk bővebben: Itt vannak a velencei turistaadó részletei

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET