Sok finomság után könnyed túraútvonalak húsvétra

Sonka-süti-csoki-séta-sonka-tojás-kalács-séta.

Fotó: Shutterstock

A húsvéti sonka, kalács, sütemények és csokik elfogyasztása után érdemes nekivágni egy-egy nem túl megterhelő, ugyanakkor csodálatos élményeket tartogató túraútvonalnak. Könnyű, tavaszi kirándulóhelyeket mutatunk.

Szívbarát túraútvonal a Hármashatár-hegyen

Azt gondolhatnánk, hogy a szívbetegeknek szánt túraútvonalak csupán könnyed sétát tartogatnak, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, ugyanis bőven találhatunk olyan részeket ezeken a túrákon, amik az egészséges túrázók pulzusszámát is megemelik.

A Normafa, a Hárshegy, az újpesti Farkaserdő, Miskolc, Veresegyháza és a Kékestető után legutóbb, hetedikként a Hármashatár-hegyen adtak át egy ilyen típusú útvonalat, ami elsősorban a fővárosi és Budapest környékén élők számára nyújt alternatívát egy egészséges szabadidős programra.

Nevével ellentétben nem csak szívbetegeket várnak ide.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház a Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével az „Út az egészséghez” elnevezésű program keretében létesített tanösvényt, amelyet a lakosság általános egészségügyi állapotának javítása érdekében hoztak létre. Tervezésekor ügyeltek arra, hogy a szív-érrendszeri betegek, a magas vérnyomással küzdők, illetve a cukorbetegséggel élők életét és sportolási lehetőségeit bővítsék, ugyanakkor a rehabilitációt és az életmódváltást is segítsék, és bárki számára használható és informatív legyen a túra.

Az útvonalon a szakemberek által meghatározott távolságokra ellenőrző pontokat alakítottak ki, ahol megmérhetjük a pulzusunkat, ami a betegeknek szinte kötelező, de az egészséges túrázók számára is erősen ajánlott egészségügyi szűrésként. A mért értékeket magunkkal is vihetjük, sőt saját orvosunknak is továbbíthatjuk azokat. Aki aktívan szeretne tenni az egészségéért, de ódzkodik a nagyon megterhelő túráktól, azoknak mindenképp érdemes ellátogatniuk a túraútvonalra, ahol egyébként vezetett túrákon is részt vehetünk, amennyiben jelezzük ezt a Szent Ferenc Kórháznak email-ben.

Spartacus-vadászösvény

A Dunakanyar szépsége valóban páratlan, és ezeken a meredek hegyoldalakon átívelő, egyedi hangulatú túrákon erről a saját szemünkkel is meggyőződhetünk, hiszen csodálatos kilátás nyílik a Duna völgyére.

Az útvonal nagy előnye, hogy nincsenek benne szintkülönbségek, illetve akár egyetlen délután alatt is bejárható, de kanyargós és szűk útra kell számítanunk, ami korábban vadászösvényként funkcionált. Családdal csak akkor induljunk el, ha a gyerekek már egymás mögött is tudnak haladni, és nem igénylik az állandó szülői segítséget.

A gyakran szakadékszerű hegyoldalakat sziklák tarkítják, amelyek a hegység vulkáni múltjának lenyomatai, de a gyönyörű panorámán túl érdemes az erdő látványát és illatát is magunkba szívnunk. Az út az Apátkúti-völgybe vezet, de mielőtt elérnénk, akár meg is pihenhetünk egy mindig nyitva álló menedékkunyhóban, vagy megcsodálhatjuk a Szent Mihály-hegyet, amelyre szintén fantasztikus kilátás nyílik.

Aki olyan túrára vágyik, amely nem túl fárasztó, mert nem kell átküzdenie magát meredek emelkedőkön, ugyanakkor vadregényes élményekkel szeretne gazdagodni, annak ideális választás a Spartacus-vadászösvény.

Szent Jakab-sétány

Fotó: Shutterstock

Aki kisgyerekkel, esetleg kutyával indulna túrázni, nem fog csalódni, ha Dabas felé veszi az irányt, ugyanis a Szent Jakab-tanösvény igazi családbarát programot kínál.

A 1,5-2 kilométer hosszú, könnyen bejárható sétány Szent Jakab apostolról kapta a nevét, aki a zarándokok védőszentjeként tartanak számon. Sírjához Spanyolországban zarándokutakat szerveznek, ehhez hasonlóan hazánkban is létrehoztak egy zarándokutat, amely több szent helyen is átvezet Esztergomtól Máriagyűdig, Dabast és Budapestet is érintve. Ennek a zarándokútnak része a Szent Jakab-tanösvény is, amelyet a természet szerelmesei biztosan értékelni fognak, hiszen a különleges természeti értékeken kívül megismerkedhetünk a környék 25 különleges fafajtájával is.

A mocsaras, lápos terület rengeteg ritkán látott állatnak ad otthont, így érdemes egész napos túrával számolni, mert látnivaló lesz bőven a kis szigetekkel tarkított útvonalon. A helyiek által is nagyon kedvelt terület számtalan szabadtéri programra alkalmas, akár sportoláshoz, akár piknikezéshez keresünk ideális helyszínt (még sütögetésre és horgászatra is van lehetőség!).

A tanösvény különlegessége, hogy cölöpökre épült, sétálóhidakon vezet át, de egy tökéletes panorámát biztosító kilátóba is felmehetünk az út során. Az út elején ne feledkezzünk meg a Szent Jakab-szobor megtekintéséről, amely Spanyolországban készült és ott is szentelte fel a helyi érsek. Családoknak legalább egyszer kihagyhatatlan úticél!

Szöveg: Szentkuty Nikolett


AMI MÉG ÉRDEKELHET