Hova utazhatunk oltással karantén-kötelezettség nélkül?

A beoltott britek még kedvezményt is kapnak Máltán! De a magyarok hova utazhatnak karantén nélkül?

maltai nyaralas 2021
Fotó: Unsplash

Arról már írtunk hónapokkal ezelőtt, hogy Andalúzia ingyenes Covid-biztosítást ad a hozzájuk érkező turistáknak, és azóta egyre több országról lehet hallani, amelyek kedvezményeket találnak ki, hogy magukhoz csábítsák a turistákat. A máltai kormány például kedvezményt ajánl fel a briteknek, és csak a beoltottaknak jár a visszatérítés. A máltai turizmust ezzel akarják idén nyáron megmenteni, és kérdés, hogy vajon hány ország folyamodik még hasonló eszközökhöz 2021-ben.

Egyes országokban a vakcinaturizmus lett a vonzó, Dubaj, az Egyesült Arab Emírségek, Kuba és Izrael kifejezetten azzal várja az utazókat, hogy náluk oltassanak. A máltai kormány pedig azt találta ki, hogy július 1-jétől a náluk foglalt szállások minősége (csillagok száma) és ára alapján maximum 200 eurót visszafizet azoknak a brit turistáknak, akik három napnál többet tartózkodnak a szigetországban. Persze ez most még csak ígéret, hiszen a brit kormány nemet mond a nemzetközi utazásokra május 17-ig, és csak utána döntenek a nemzetközi utazások szabályozásáról.

Tavaly nyáron egyébként Szicília is próbálkozott hasonlóval: a repülőjegy felét és a szállás árának egy részét (minden harmadik ott töltött éjszaka árát) visszafizették a náluk nyaraló turistáknak.

Phuket, Izland, Madeira, Seychelle-szigetek karanténmentes

Fotó: Unsplash

Phuket, Thaiföld

Thaiföld például fokozatosan oldja majd fel a korlátozásokat a turisták számára. A délkelet-ázsiai ország eddig is remekül kezelte a koronavírus-járványt, és most pont emiatt hamar meg is nyithatják a határokat az oltott turisták előtt. A kedvelt nyaralóhely, Phuket például július elsejétől karantén-kötelezettség nélkül várja a beoltott turistákat, míg októbertől öt másik turisztikai célpontot is megnyit majd.

De van néhány kedvelt úti cél, amely már most megengedi bizonyos egészségügyi feltételek teljesülése mellett, hogy náluk nyaraljunk idén: Izlandra hiteles oltási okmánnyal vagy védettségi igazolással már most is beutazhatunk, mindezt karantén-kötelezettség nélkül, ahogy a konzuli szolgálat oldalán olvasható.

Madeirára a portugáliai szabályok érvényesek: a konzulátus szerint a szabad beutazáshoz orvosi igazolás kell, amely 90 napon belül igazolja, hogy a beutazó átesett a COVID-19-en. Emellett az oltási igazolás bemutatásával válthatjuk ki a karantént, melyen fel kell tüntetni az immunitási időt.

A Seychelle-szigetek is az átlagosnál lazábban veszi a korlátozásokat: hozzájuk is mehetnek azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták mindkét oltásukat, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- teszt birtokában vannak. E feltételekkel szabadon és karantén-kötelezettség nélkül látogatható a régió, írja a konzulátus.

AMI MÉG ÉRDEKELHET