Terjed az új utazási forma: ingyen szállást kaphatunk, ha kutyaszittelünk

A „house sitting” egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

pet sitting, house sitting, kutya

A folyamatosan növekvő szállásdíjak hatására egyre többen keresnek pénztárcabarát utazási formákat. Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett „house sitting", melynek keretén belül mások otthonára – gyakran állataira, növényeire – vigyázhatunk a világ bármely pontján addig, amíg az eredeti tulajdonosok nyaralnak.

Bébiszitterkedésről már a legtöbben hallottunk. A house sittinget is hasonlóan kell elképzelnünk, csak gyerekek helyett egy adott házban, lakásban található értékekre, állatokra és növényekre kell vigyáznunk amíg az ingatlan tulajdonosa például külföldön tartózkodik.

A módszer jó alternatíva lehet azok számára, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, hogy több napi szállásdíjat fizessenek ki egy másik országban. Ugyanakkor a lehetőséget nem csupán a turisták használják ki, a Time Out cikkében arról lehet olvasni, hogy sokan szinte albérletként tekintenek a house sitting kínálta lehetőségekre. Persze utóbbi opció elsősorban azok számára megvalósítható, akiknek rugalmas munkájuk van, vagy általában otthonról dolgoznak.

A repülőjegyek már az EU szerint is drágák: Túl drágák a repülőjegyek, gyanakodni kezdett az EU

Mindenesetre az utazóknak az önkénteskedés és a couch surfing mellett kétségkívül jó alternatíva lehet a house sitting.

Ilyenkor ugyan a közlekedési, illetve a mindennapi költségeket magunknak kell fedeznünk, ám a szállásért nem kell semmit fizetnünk.

A house sitting alatt leggyakrabban a háziállatok és a növények gondozására kérik fel a tulajdonosok a jelentkezőket, nagyobb munkát nem kell a kiválasztott jelentkezőnek végeznie.

Hogyan lehet valakiből house sitter?

Ahhoz, hogy valakiből house sitter váljon, regisztrálnia kell az ezzel foglalkozó portálok egyikén. Ilyen például a Trusted House Sitters, a Nomador vagy a Mind My House, de a főleg önkénteskedésre fókuszáló Workaway-en is bőven találunk lehetőségeket.

Ezeken a weboldalakon általánosan egy egy évre szóló regisztrációs díj megfizetése után tudunk elkezdeni nézelődni.

Ahhoz viszont, hogy terveink megvalósuljanak, érdemes minél részletesebben kitölteni a profilunkat, hiszen a tulajdonosok gyakorlatilag vadidegenek kezébe adják a lakáskulcsot, így – a szimpátián túl – valószínűleg azok közül fognak választani, akikről elegendő információt olvashatnak.

Hogyan terjedt el a house sitting?

Fotó: Yerlin Matu / Unsplash

A house sitting, ezen belül is a pet sitting (állatvigyázás) egyébként igazán a pandémiát követően kapott szárnyra, ugyanis a koronavírus idején a megváltozott munkakörülmények hatására (itthon is) egyre többen kezdtek el háziállatokat tartani.

Magyarországon például a 2023 szeptemberében folytatott felmérés szerint csaknem a háztartások háromnegyedében tartanak valamilyen háziállatot az emberek. A felmérés az Állatorvostudományi Egyetem és a Medián közvélemény- és Piackutató Intézet együttműködésével jött létre – olvasható az MTI közleményében.

A kutatás szerint négy állattartó háztartás közül háromban kutyát, kettőben pedig macskát tartanak a magyarok.

Rá úgy tűnik, nem kell vigyázni: Skócia szikláinál bolyong a világ legmagányosabb birkája

Az állattartási kedv egyébként nem csak Magyarországon növekedett meg a pandémia időszakában. Az angliai Trusted House Sitters oldal például a vírus vége felé 130 százalékos növekedést tapasztalt a regisztrált felhasználók számában.

A legnagyobb boom a 23 és 35 éves korosztályban ment végbe, ahol mintegy 147 százalékkal növekedés volt tapasztalható a regisztrált felhasználók körében. Amerikában is emelkedett a kedv, a Rover pet sitting platform idén júniusban 32 százalékos növekedésről számolt be 2022 júniusához mérten.

Azzal pedig, hogy egyre több ember fogadott maga mellé valamilyen háziállatot, egyre nagyobb szükség alakult ki olyan emberekre, akik nyaralás, vagy egyéb, utazást igénylő elfoglaltság esetén gondoskodnak a tulajdonosok kedvenceiről.

Ingyen szállás, szuper élmények

Fotó: Fabby González / Unsplash

Castillo de Chapultepec, Mexikóváros, Mexikó

A költségek csökkentése mellett is számos előnnyel járhat a house sitting. Mivel rendszerint mielőtt „beköltöznének”, a house sitterek egy-egy napot eltöltenek az adott lakás tulajdonosával, ezért sokkal nagyobb az esély arra, hogy igazán jó helyi ajánlásokat fogunk kapni. Emellett általában a tulajdonosok a szomszédoknak is bemutatják a leendő sittert, hogy legyen kihez fordulni probléma esetén.

Az ilyen lehetőségek gyakran egy-két hétre, de az sem nem ritka, hogy akár pár hónapra szólnak – emiatt lehet az is, hogy többen mint az albérlet alternatívája tekintenek a house sittingre.

Ez idő alatt ugyan nem tehetünk hosszabb kiruccanásokat, de a megoldás összességében mind az utazni vágyó embereknek, mind a tulajdonosoknak kedvező.

Helyiként például biztosan tudnak ilyen helyeket ajánlani: A 8 legmenőbb városnegyed a világról, amit a helyiek tesznek különlegessé

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET